Nagyvilág

Nem fogadták el a belga kormányfő lemondását

Nem fogadta el Yves Leterme belga miniszterelnök lemondását II. Albert király. Még nem tudni, hogy Leterme változtat-e vagy sem kormányának személyi összetételén.

A miniszterelnök hétfőn ajánlotta fel kormánya lemondását a királynak, miután a kitűzött időpontig nem sikerült megállapodásra jutni a belga intézményi rendszer átalakításáról. A Leterme-kormány célja az volt, hogy július 15-ig dolgozzák ki a flamand és a vallon népközösség, illetve a két tartomány, Flandria és Vallónia eddiginél is nagyobb önállóságát célzó megállapodást. Ez azonban éppen Leterme pártjának, a Kereszténydemokrata Flamand Pártnak az ellenállása miatt nem sikerült.

A király egyúttal felkért három köztiszteletben álló politikust, hogy vizsgálják meg, mily módon lehetne megkezdeni az intézményi reformokról szóló tárgyalásokat, milyen garanciákat lehetne felkínálni ahhoz, hogy valóban hiteles párbeszéd induljon el. A három “bölcs”, a franciaajkú Francois-Xavier de Donnea és Raymond Langendries, valamint a németajkú Karl-Heinz Lambertz elfogadta a felkérést, és a hónap végén kell jelentést tenniük a királynak. II. Albert arra kérte a kormányt, hogy segítse a három politikus munkáját.

Egyelőre nem tudni, hogy Leterme változtat-e vagy sem kormányának személyi összetételén. A márciusban hivatalba lépett kormány sikerei közé tartozik, hogy sikerült megállapodniuk a költségvetésről, valamint egy többéves társadalmi-gazdasági csomagtervről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik