Külföld

Nem fogadták el a belga kormányfő lemondását

admin
admin

2008. 07. 18. 10:07

Nem fogadta el Yves Leterme belga miniszterelnök lemondását II. Albert király. Még nem tudni, hogy Leterme változtat-e vagy sem kormányának személyi összetételén.

A miniszterelnök hétfőn ajánlotta fel kormánya lemondását a királynak, miután a kitűzött időpontig nem sikerült megállapodásra jutni a belga intézményi rendszer átalakításáról. A Leterme-kormány célja az volt, hogy július 15-ig dolgozzák ki a flamand és a vallon népközösség, illetve a két tartomány, Flandria és Vallónia eddiginél is nagyobb önállóságát célzó megállapodást. Ez azonban éppen Leterme pártjának, a Kereszténydemokrata Flamand Pártnak az ellenállása miatt nem sikerült.

A király egyúttal felkért három köztiszteletben álló politikust, hogy vizsgálják meg, mily módon lehetne megkezdeni az intézményi reformokról szóló tárgyalásokat, milyen garanciákat lehetne felkínálni ahhoz, hogy valóban hiteles párbeszéd induljon el. A három “bölcs”, a franciaajkú Francois-Xavier de Donnea és Raymond Langendries, valamint a németajkú Karl-Heinz Lambertz elfogadta a felkérést, és a hónap végén kell jelentést tenniük a királynak. II. Albert arra kérte a kormányt, hogy segítse a három politikus munkáját.

Egyelőre nem tudni, hogy Leterme változtat-e vagy sem kormányának személyi összetételén. A márciusban hivatalba lépett kormány sikerei közé tartozik, hogy sikerült megállapodniuk a költségvetésről, valamint egy többéves társadalmi-gazdasági csomagtervről.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.