Nagyvilág

90 éves Mandela

A szegények megsegítéséért emelt szót 90. születésnapján Nelson Mandela, a dél-afrikai apartheid elleni mozgalom szimbolikus alakja.

Az évforduló alkalmából Mandela pénteken interjút adott újságíróknak az ország délkeleti részén lévő hegyvidéki otthonában. Arról kérdezték, van-e üzenete a világ számára e jeles évfordulón.

Még ma is jó formában van (fotó: MTI/EPA)

Még ma is jó formában van (fotó: MTI/EPA)

“Sokan vannak Dél-Afrikában, akik gazdagok, és megoszthatja javaikat azokkal, akik kevésbé szerencsések, és nem tudják legyőzni a nincstelenséget” – válaszolta a Nobel-békedíjas politikus, aki 27 börtönévvel fizetett az elnyomás elleni harcáért. Mandela azt mondta, szerencsés, amiért megérte a kilencvenet, de hozzátette, hogy “a szegénység béklyóba veri” a dél-afrikaiakat.

Újságírók azt is firtatták a politikustól, nem vágyott-e arra életében, hogy inkább családjával foglalkozhasson az apartheidellenes harc helyett, vagy amikor a Dél-afrikai Köztársaságot vezette. “Biztos vagyok abban, hogy sokak erre vágynak. Én is arra vágytam, hogy több időt tölthessek a családommal. De ezt nem sajnálom” – mondta Mandela.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik