Nagyvilág

Szentté avatják Sztálint?

A szovjet diktátor jelenleg II. Miklós cárral küzd az első helyért azon az internetes szavazáson, ahol az orosz emberek eldönthetik: ki az ország legjelentősebb történelmi személyisége. A kommunista párt szentpétervári bizottsága úgy nyilatkozott, hogy ha Sztálin kerül ki győztesen a szavazásból, kezdeményezni fogják az egyébként ateista diktátor szentté avatását az orosz ortodox egyháznál.

Az Oroszország legjelentősebb személyéről indított internetes szavazáson Sztálin eddig 263 ezer szavazatot kapott, ami mindössze 4 ezerrel kevesebb a II. Miklós cárra adottaknál. A harmadik helyen jelenleg Lenin áll 187 ezer szavazattal – írja a The Times. A lista éléről olyan nevek hiányoznak, mint I. Péter cár, Puskin, Nagy Katalin cárnő, Jurij Gagarin, Borisz Jelcin vagy Rettegett Iván.

Aggasztó eredmények

Alekszandr Ljubimov, a történelmi verseny szervezője aggodalmának adott hangot, és a legnépszerűbb orosz közösségi oldalon kéri az internetezőket: szavazzanak II. Miklós cárra, hogy ne Sztálin kerüljön ki győztesként.

Az interneterzők 50 fős listáról válogathatják ki a jelentős orosz történelmi személyiségeket, és az első 12 helyezettről szeptemberben tévéműsorban emlékeznek majd meg. Az, hogy ki lesz Oroszország legjelentősebb történelmi alakja, decemberben derül ki, amikor kihirdetik, hogy az emberek az első 12 közül kire szavaztak a legtöbben.

Szentté avathatják Sztálint

A kommunista párt szentpétervári bizottsága örül a szavazás mostani állásának. Szergej Malinkovics, a párt helyi vezetője a The Timesnak nyilatkozva elmondta: ha Sztálin fog nyerni, kezdeményezni fogják az orosz ortodox egyháznál, hogy avassák szentté az egyébként ateista diktátort. “Számunkra ő olyan, mint a franciáknak Napóleon” – hangsúlyozta. Történészek azonban inkább II. Miklós cárt szeretnék az első helyen látni, már csak azért is, mert az uralkodót és családját éppen 90 évvel ezelőtt végezték ki a bolsevikok.

Nagy-Britanniában nemrég a BBC rendezett hasonló szavazást “Great Britons” címmel. Ott Winston Churchillt választották meg a legnagyobb britnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik