Nagyvilág

A pedofília is téma a pápa ausztrál útján

Kevin Rudd ausztrál kormányfő szerint a katolikus egyháznak választ kell adnia minden egyes, papok által elkövetett szexuális erőszak-cselekményre.

A miniszterelnök, aki előzőleg fogadta a katolikus ifjúsági világtalálkozóra Sydney-be érkezett XVI. Benedek pápával, a Sky News rádiónak nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy a pápa áprilisi egyesült államokbeli látogatása során megkövette a pedofil papok amerikai áldozatait és hogy ez a bocsánatkérés “megnyugvást és gyógyírt jelentett” nekik.

Ugyanakkor hangsúlyozta: egy ilyen döntés kizárólag az egyház illetékessége, és ő tiszteletben tartja azt, ahogyan az egyházi körök e kérdést megítélik.

Az ausztráliai pedofil papok áldozatai ugyancsak bocsánatkérést remélnek a pápától. Szerdán az ausztrál állami televízió megszólaltatta Anthony Fostert, akinek két kislányát is súlyos agresszió ért egy melbourne-i pap részéről, majd egyikük öngyilkosságot követett el.

Az apa, akivel az esetek óta családjával Európában telepedett le, csakis azért tért haza, hogy találkozzon XVI. Benedekkel és George Pell bíborossal, az ausztrál püspöki konferencia elnökével, akit egyes pedofil ügyek eltussolásának kísérletével vádolnak. Foster kijelentette: nem csupán bocsánatkérést vár a pápától és a bíborostól, hanem azt is követeli, hogy az áldozatok életük végéig segélyben részesüljenek.

A pápa várhatóan szombaton szól a kérdésről az ausztrál püspökökkel közösen celebrálandó misén – közölte Federico Lombardi atya vatikáni szóvivő. Lombardi egyben utalt arra, hogy az egyházfő valószínűleg nem fog hivatalos formában bocsánatot kérni az áldozatoktól, hanem inkább azt hangsúlyozza, hogy az egyháznak úgy kell kiválasztania és képeznie papjait, hogy ilyen tragédiák ne fordulhassanak elő a jövőben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik