Nagyvilág

Nem a Brandenburgi kapunál beszél Obama

Német lapértesülés szerint nem a Brandenburgi kapunál, hanem a Győzelmi oszlopnál vagy a városháza előtt tart majd nyilvános beszédet Barack Obama július 24-én.

Gert Weisskirchen, a szociáldemokrata frakció külpolitikai szóvivője a Frankfurter Rundschau című napilap csütörtöki számában kijelentette, hogy az amerikai demokrata párt várható elnökjelöltje feltehetően a Győzelmi oszlopnál tart beszédet, annál az emlékműnél, amelyet Berlin felett az ég című filmjével Wim Wenders tett halhatatlanná.

Ugyanitt gyakran tartanak több százezres rendezvényeket is. Ha nem ezt a helyszínt választják, akkor a városháza előtti tér lehet az alternatíva.

Németországban politikai vitát keltett, hogy Obama a Brandenburgi kapunál szeretett volna beszédet mondani. Angela Merkel kancellár fenntartásait hangoztatta, Klaus Wowereit berlini polgármester viszont támogatta a helyszínválasztást. A kormányfő megdöbbenését hangoztatta, hogy egy jelölt külföldi útja során “választási díszletként” a német történelem, az ország újraegyesítésének szimbólumát használja fel.

Az illinoisi szenátor a közeljövőben Németországon kívül Izraelbe, Jordániába, Franciaországba és Nagy-Britanniába is ellátogat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik