Külföld

Győzelemről beszél Izrael esküdt ellensége

admin
admin

2008. 07. 17. 06:45

A Hezbollah azért tartotta titokban a 2006-ban foglyul ejtett izraeli katonák sorsát, hogy így gyakoroljon nyomást Izraelre a fogolycseréről folytatott tárgyalásokon - jelentette ki Haszan Naszrallah sejk, Hezbollah radikális libanoni síita szervezet vezetője szerda este.

A sejk is megjelent és mondott néhány szót az Izrael által átadott öt libanoni fogoly ünnepélyes fogadásán, amelyet Bejrút síiták lakta déli városrészében, egy labdarúgó stadionban tartottak több tízezer ember részvételével.

Később egy biztonságos helyre távozott, ahonnan videókapcsolat révén közvetítették beszédét. Ebben úgy fogalmazott, hogy elmúlt a vereségek ideje, és beköszöntött a győzelmek korszaka.

Visszatérnek

Az öt volt libanoni fogoly legismertebbike, az Izraelben többszörös gyilkosságért elítélt Szamir Kantar köszönetet mondott a Hezbollahnak kiszabadulásáért, és azt ígérte, hogy harcostársaival együtt visszatér majd Palesztinába. “Az ellenállás olyan erővé nőtte ki magát, amelyet soha nem lehet legyőzni” – mondta Kantar, aki négy társától eltérően korábban nem volt tagja a Hezbollahnak.

Naszrallah Izrael vereségének nevezte, hogy nem sikerült megtalálniuk az izraeli katonákat, nem tudtak meg sorsukról bizonyosat az utolsó pillanatig sem. Úgy vélte, hogy a fogolycsere-tárgyalások más irányt vettek volna, ha előbb felfedik információkat a két izraeli katonáról.

Nemzeti egységkormány

Az Izrael esküdt ellenségének számító sejk, aki biztonsági megfontolásokból titkos helyeken tartózkodik, a 2006-os izraeli-libanoni háború befejeződése óta harmadik alkalommal jelent meg a nyilvánosság előtt. Beszédében kezet nyújtott a Szíria-ellenes libanoni parlamenti többségnek. Egységre, a nézeteltérések leküzdésére szólított fel, hogy a múlt héten megalakult “nemzeti egységkormány keretein belül összetartó módon” rendezzék az ország problémáit.

Bár az izraeli miniszterelnök már néhány hete bejelentette, hogy a kormány tudomása szerint meghaltak a katonák, a családok az utolsó pillanati reménykedtek. A Hezbollah azonban két koporsót adott át szerdán a cserét lebonyolító vöröskeresztnek, és az izraeli orvos szakértők megállapították, hogy azok a 2006 júliusában fogságba esett Ehud Goldwasser és Eldad Regev földi maradványait tartalmazzák.

199 koporsó

Az izraeli hadsereg egyik szóvivője szerda este bejelentette, hogy eleget téve a fogolycsere-megállapodásnak, a harmadik szakaszban átadták a Hezbollahnak 199 libanoni és palesztin fegyveres földi maradványait. A Hezbollah közleménye szerint csütörtök reggel szállítják Bejrútba a koporsókat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.