Nagyvilág

Berlinben is óriásbombát találtak

Berlinben incidens nélkül zajlott az evakuálás azt követően, hogy építőmunkások a német főváros Wilmersdorf kerületében 500 kilogrammos, második világháborús brit bombára bukkantak - tájékoztatta az MTI-t csütörtökön a rendőrség szóvivője.

Martin Otter elmondta, hogy az eset még kedden este történt, s az evakuálás szinte azonnal megkezdődött. Ennek szükségességét az is indokolta, hogy nagy robbanóerejűnek számító bombát találtak, amelyhez hasonló régóta nem került elő Berlinben.

A hatóságok azonnal lezárták a környéket, ahol néhány órán keresztül nem közlekedett a villamos és a földalatti sem. Az evakuálás elsősorban a környező házak lakóit érintette, ugyanakkor jó néhány üzlet tulajdonosát is, összesen csaknem 5000 személyt, akiket másnap reggelig iskolákban, illetve egy sportcsarnokban helyeztek el.

A bomba hatástalanítására, illetve felrobbantására szerdán hajnalban került sor, s a kilakoltatott emberek kora reggel térhettek vissza otthonaikba. Rövid időre egy kórház betegeit is el kellett távolítani a kórtermekből.

Otter szerint az emberek a fegyelmezetten vették tudomásul, hogy saját biztonságuk védelme érdekében átmeneti időre el kell hagyniuk lakásaikat. Ellenállás nem volt, az érintettek – mint a szóvivő hangoztatta – bíztak a hatósági intézkedésekben. Általánosságban ugyanez a magatartás jellemezte a korábbi ilyen jellegű eseteket is – fűzte hozzá.

Az evakuálásban, illetve az átmenetileg kilakoltattak elhelyezésében a rendőrség munkáját helyi segélyszervezetek segítették.

A hatóságok szerint Berlin különböző pontjain fel nem robbant világháborús bombák, illetve gránátok ezrei lehetnek még a föld alatt. Túlnyomó többségük azonban valószínűleg a most találtnál kisebb hatóerejű.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik