Nagyvilág

Új himnusz a boszniai Szerbeknek

A boszniai Szerb Köztársaság parlamentje új himnuszt és címert fogadott el szerdán a muzulmán képviselők tiltakozása ellenére.

Edin Ramic muzulmán képviselő közölte a sajtóval: azt kifogásolja társaival, hogy a címer nem tartalmazza a muzulmán közösség jelképeit. Egy különleges parlamenti bizottsághoz fordultak panasszal az elfogadott jogszabály miatt. Ha az elutasítja panaszukat, a törvények értelmében fellebbezhetnek a boszniai alkotmánybíróságon.

A 83 tagú törvényhozó testületből 49 képviselő szavazott az új himnuszra és címerre. (Muzulmán és horvát képviselők is ülnek a boszniai szerb parlamentben.)

A boszniai Szerb Köztársaság (Republika Srpska) himnusza és címere megegyezett korábban Szerbiáéval. 2007 januárjában azonban a boszniai alkotmánybíróság betiltotta a szerb himnusz és címer használatát a Republika Srpska számára és elrendelte, hogy olyan új himnuszt és címert kell használnia, amely magába foglalja a muzulmán és a horvát közösség jelképeit is.

A boszniai háború (1992-95) vége óta Bosznia a Republika Srpskából és a Muzulmán-horvát Föderációból áll, s csak gyenge központi intézmények fűzik úgy-ahogy egybe ezeket a messzemenő autonómiával bíró országrészeket.

Bosznia és Hercegovina egészének a nemzetközi közösség “adott” himnuszt; az ország három fő etnikumának ellentétei miatt a himnusznak nincs szövege, csak dallama.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik