Nagyvilág

Az IMF elismerte Koszovót

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) gyakorlatilag elismerte a tagsági kérelmet benyújtó Koszovó függetlenségét, megállapítva, hogy Koszovó elszakadt és függetlenné vált Szerbiától.

Az IMF-hez július 10-én érkezett meg Koszovó tagfelvételi kérelme. A 185 országot tömörítő nemzetközi pénzügyi szervezet kedden kiadott közleményében jelezte, hogy az igazgatótanács megvizsgálja a kérelmet, majd megteszi ajánlását a döntéshozó kormányzótanácsnak.

Az IMF közleményében rámutatott: a kérelem fényében megállapítást nyert, hogy Koszovó új független államként elszakadt Szerbiától. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Szerbia továbbra is tagja maradt a valutaalapnak.

Koszovó függetlenségét eddig 42 ország, köztük az Egyesült Államok és az Európai Unió húsz tagországa ismerte el. Az Oroszország támogatását élvező Szerbia megesküdött arra, hogy minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy megakadályozza szakadárnak tekintett tartománya csatlakozását olyan nemzetközi intézményekhez is, mint az IMF vagy a Világbank.

A Világbank ugyancsak bejelentette kedden, hogy Koszovó kérte felvételét a szervezetbe. A belépésnek nem feltétele az ENSZ-tagság, de az IMF-tagság igen. A Világbank (Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank) a szintén az 1944-es Bretton Woods-i konferencia alapján felállított Nemzetközi Valutaalap testvérszervezete.

Hashim Thaci koszovói miniszterelnök a múlt héten pénteken Brüsszelben jelentette be, hogy országa kérte felvételét az ENSZ két szakosított intézményébe, az IMF-be és a Világbankba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik