Nagyvilág

Erős a faji megosztottság az USA-ban

Egy friss felmérés az amerikai társadalom mély faji megosztottságáról tanúskodik alig négy hónappal azelőtt, hogy a két nagy párt egyike Barack Obama személyében fekete bőrű jelöltet indít az elnökválasztáson.

A The New York Times című napilap és a CBS News hírtelevízió számára készült közvélemény-kutatás szerint a feketék 83 százaléka vélekedik kedvezően Obamáról, a fehéreknek pedig mindössze 31 százaléka. A fajok közötti kapcsolatok állapotát a feketék 59 százaléka általában rossznak tartja, a fehéreknél 34 százalék ez az arány.

A fehérek 17 százalékával szemben a feketék 39 százaléka úgy látja, hogy az utóbbi években nem történt valós előrelépés a faji eredetű hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelemben. A fehérek 27 százaléka viszont úgy véli, hogy túlságosan is sokat tettek a fekete bőrűek problémáinak megoldására, míg a feketék fele szerint nem eleget.

Más lap, kezdvezőbb adat

A The Washington Post című újság szerdai számában megjelenő közvélemény-kutatási adatok valamivel kedvezőbbek. Eszerint a fehér választók 42 százaléka készül a demokrata párti Obamára szavazni, 50 százaléka pedig a fehér bőrű, republikánus John McCainra. A feketék 94 százaléka Obamára adná voksát.

Összességében 50-42 százalékos arányban Obama vezet republikánus riválisa előtt, még úgy is, hogy a megkérdezettek többsége (50-41) szerint válsághelyzetben McCain lenne alkalmasabb elnöknek.

A fiataloknak Obama jön be

A kor szerinti megoszlást illetően Obama messze népszerűbb (66-30 százalék) a 30 évnél fiatalabbak körében, mint McCain. A 30 és 64 év közötti korosztályban is az illinois-i szenátor vezet, de már csak 50-44 arányban. Az arizonai republikánus szenátort a 65 évesnél idősebbek 45 százaléka támogatja, 40 százaléka pedig Obamára szavazna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik