Nagyvilág

Titkos videofelvétel Guantánamo borzalmairól

Egy a guantánamói börtönben fogva tartott 16 éves fiú kihallgatását rögzíti az a videofelvétel, melyet a kanadai hatóságok szivárogtattak ki. A 2003-ban készült videó az első felvétel, amely a kubai támaszponton terrorizmus vádjával fogva tartott rabokról kiszivárgott.

Omar Khadr 15 éves volt, amikor az amerikai erők Afganisztánban elfogták egy feltételezett al-Kaida tábor elleni rajtaütés során. A tízperces felvételen Khadr a guantánamói börtönben történt kihallgatás közben látható, amint sír és segítségért kiabál – írja a BBC. A videofelvételen a fiú felelősségre vonja fogvatartóit, amiért súlyos sérüléseket okoztak a lábán és a szemén.

A róla készült felvételeket a fiú ügyvédei tárták a nyilvánosság elé. A Kanadai Legfelsőbb Bíróság májusban úgy döntött, hogy a korábban a guantánamói börtönben fogva tartott Khadr ellen hivatalosan is vádat kell emelni, mert csak így tudják védelmét biztosítani.

Az esettel kapcsolatban a kanadai kormányfő, Stephen Harper úgy nyilatkozott, hogy nem kíván beleavatkozni az október 8-án Guantánamon kezdődő katonai perbe.

A most 21 éves Khadr ellen számtalan vádat sorakoztattak fel, melyek között a legsúlyosabb a gyilkosság vádja. Ha bűnösnek találják, akár életfogytig tartó börtönbüntetésre is számíthat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik