Nagyvilág

Ötven napig nem alhatott bin Laden sofőrje

Kihallgatási jegyzőkönyvek bizonyítják, hogy alvásmegvonással csikartak ki vallomást az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatot irányító Oszama bin Laden egykori sofőrjétől, akit évek óta a guantánamói börtöntáborban tartanak fogva.

A terrorizmussal gyanúsított Szálim Ahmed Hamdánt 50 napon át nem engedték aludni – közölte hétfőn a Pentagon által kirendelt ügyvédje, Brian Mizer korvettkapitány. Az ügyvéd emiatt követelte, hogy töröljék azokat a vádpontokat védence ellen, amelyek a „Sandman-művelet” néven futó kihallgatási programban kicsikart vallomásokon alapulnak.

A most 37 éves Hamdánt 2001 novemberében Afganisztánban fogták el egy úttorlasznál. Gépkocsijában két föld-levegő rakétát találtak. Ha a katonai törvényszék bűnösnek találja terrorizmusra szövetkezésben és a terrorizmus támogatásában, életfogytiglani börtönre ítélhetik.

John McCain, a republikánusok várható elnökjelöltje és valószínű demokrata párti ellenfele, Barack Obama is bejelentette, hogy megválasztása esetén bezárja a börtöntábort.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik