Nagyvilág

Fico verhetetlen Szlovákiában

Ha Szlovákiában július első hetében tartottak volna országos képviselőválasztást, akkor Robert Fico Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) nevű pártja 48,5 százalékos támogatottsággal ismét győzött volna, míg a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) támogatottsága harmadával csökkent volna.

A Szlovák Statisztikai Hivatal (SÚ SR) 1063 fő megkérdezése alapján készült felmérésének mutatói szerint e választás eredményei alapján a törvényhozás ismét a jelenlegi hat pártból állna, de az MKP jelenleg 20 tagú frakcióját mindössze tizenhárom képviselő alkotná.

Fico pártjának támogatottsága májusban 42,9, júniusban 46,7 volt, júliusban pedig már 48,5 százalék volt.

Kisebb lendülettel ugyan, de szintén erősödik a Fico-kormányhoz tartozó nacionalista erő, a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) népszerűségi indexe: az SNS májusi támogatottsága 10,1, a júniusi 10,9, a júliusi pedig 11,4 százalékos volt. Az SNS ezek szerint a második legerősebb párt Szlovákiában.

A sorban a harmadik az előző kormányfő, Mikulás Dzurinda ellenzéki pártja, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ), amelynek támogatottsága erőteljesen csökken: májusban még 14,2, egy hónappal később 13,3, július első hetében már csak 9,7 százalékpontos támogatást jegyzett a felmérés szerint.

Mögötte a Fico-kormány harmadik koalíciós pártja, a Vladimír Meciar nevével fémjelzett – sok éve folyamatosan gyöngülő – Néppárt-HZDS áll, amely a májusban és júniusban mért 8,5 és 8,2 százalékos népszerűségi indexét júliusra 9,6 százalékpontra növelte, s ezzel a parlamenti rangsorban a negyedik.

Ötödik a leszálló ágba csúszott MKP. A Csáky Pál vezette magyar parlamenti képviselet májusban mért népszerűségi indexe 11,4, a júniusi kereken 10, a júliusi viszont csak 8,4 százalék volt.

A parlamenti küszöböt még a jelenleg 8,2 százalékos támogatottságot jegyző ellenzéki erő, a szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) tudná túllépni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik