Nagyvilág

Medvegyev versengő egészségügyet akar

Versenyhelyzet teremtését sürgette az egészségügyben az új orosz elnök hétfőn, javasolva, hogy az orvosi ellátásra vonatkozó pályázatokon mindenféle szervezet indulhasson, tekintet nélkül a tulajdonformájára.

A lehető legkomolyabb figyelmet kell fordítani a verseny egészségügyi szférán belüli kérdésének. Ez ma nem létezik, vagy gyakorlatilag nem érezhető – mondta Dmitrij Medvegyev a Moszkva közeli Klinben tartott egészségügyi konferencián.

“Ez érthető – mondta, hozzátéve, hogy ma korlátozzák a magánkézben lévő orvosi intézmények részvételét az egészségügyi járulékból finanszírozott állami programokban.
Medvegyev változásokat szorgalmazott az egészségügyi biztosítás oroszországi rendszerében is annak érdekében, hogy a biztosítótársaságok valóban a páciensek javát szolgálják” – mondta az orosz elnök. –

Hozzátette: ez azonban csak akkor következhet be, ha az egészségbiztosítók valódi felelősséget vállalnak azokra a biztosítási kockázatokra, amelyek fedezése kötelességük.

Nem várna tovább

Az orosz állampolgárok orvos-, intézmény- és biztosítóválasztási jogának ténylegesen működnie kell Medvegyev szerint. “Ha ehhez törvények megváltoztatására van szükség, gyerünk, terjesszük ezeket be. Tovább már nem halogathatjuk” – mondta az államfő.

Medvegyev elismerte, hogy az egészségbiztosítási járulékok egységes rendszeréről való átállás szervezeti és lélektani szempontból sem lesz egyszerű, és hogy annak módjával kapcsolatban a kormányon belül sincs teljes egyetértés. “Ma az a dolgunk, hogy alaposan felkészüljünk ennek a folyamatnak a lebonyolítására” – hangsúlyozta az elnök, aki szerint ezzel a kérdéssel az egészségügyi intézményeknek és az önkormányzatoknak is foglalkozniuk kell.

Invesztálna az egészségügybe

Közölte, hogy az orosz állam 2020-ra a jelenlegi összeg többszörösét készül fordítani korszerű egészségügy működtetésére. Ez áll az egészségügy fejlesztésének végső kidolgozás alatt álló, hosszú távú programjában is. A legfontosabb fejlesztési iránynak “a magasan képzett és korszerű orvosi ellátás”, valamint “az eredményes megelőzés”, a rendszeres és szisztematikus szűrések kiépítését nevezte.

Medvegyev végül aggodalmát fejezte ki a cigaretta- és alkoholfogyasztás rendkívüli elterjedtsége kapcsán. – Nálunk minden második ember dohányzik. Ez a legmagasabb arány a világon. Ezen belül 65 százalék a férfiak aránya. Az alkoholról most nem beszélek, az egy másik ügy – mondta.

Az egészségügyi és népjóléti miniszter reagálására, miszerint a daganatos megbetegedések visszaszorítására és az egészséges életmód propagálására irányuló programjuk finanszírozási javaslatára még nem reagált a pénzügyi tárca, Medvegyev azonnali tájékoztatást kért a pénzügyminisztériumtól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik