Nagyvilág

Az ENSZ-főtitkár nem vonná felelősségre a szudáni elnököt

Ellenzi Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) vád alá helyezze a szudáni elnököt a dárfúri mészárlás miatt.

A hágai székhelyű bíróság népirtás miatt akar vádat emelni Omar Haszan Ahmed el-Besir elnök ellen, az elfogatóparancs kiadását lapértesülés szerint hétfőn fogja kérni a testület főügyésze.

Az államfő vád alá helyezésének „nagyon komoly negatív következményei lennének a békefenntartó műveletre, beleértve a politikai folyamatot is” – mondta Ban Ki Mun a Le Figaro című párizsi újságban. Az ENSZ együttműködésre törekszik Besir elnökkel a dárfúri béketeremtésben.

Luis Moreno-Ocampo főügyész hétfőn újabb bizonyítékokat terjeszt a bíróság elé az utóbbi öt évben Dárfúrban elkövetett bűncselekményekről, és ennek nyomán fog vádemelést indítványozni egy vagy több személy ellen.

A The Washington Post néhány napja diplomáciai forrásból arról számolt be, hogy a szudáni államfő is a főügyész célkeresztjébe került. A 2002-ben felállított ICC működésének kezdete óta még nem emelt vádat hivatalban lévő államfő ellen.

Az ügyészség azzal vádolja a szudáni kormányt, hogy pénzzel és fegyverrel segíti a fekete-afrikai lakosságot Dárfúrban terrorizáló arab milíciákat. A dárfúri konfliktusban becslések szerint már 300 ezer embert öltek meg, a kormány mindössze tízezer ember halálát ismeri el. Az Arab Liga arra figyelmeztetett, hogy a Besir elleni vádemelés csak súlyosbítaná a konfliktust.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik