Nagyvilág

Újabb csapatokat vonhatnak ki Irakból

Amerikai lapértesülés szerint a Bush-kormányzat fontolgatja, hogy újabb csapatokat vonjon ki Irakból szeptembertől kezdve. A The New York Times című újság kormányzati és katonai forrásokra hivatkozva vasárnap azt írta: a csapatkivonást részben az magyarázza, hogy több katonára van szükség Afganisztánban.

Az utóbbi hónapokban az amerikai és a szövetséges haderő afganisztáni veszteségmérlege már meghaladta az irakit. Gordon Johndroe fehér házi szóvivő a lapnak elmondta, hogy George Bush elnök a döntéssel megvárja David Petraeus tábornoknak, a középső parancsnokság újdonsült vezetőjének szeptemberi jelentését (Petraeus korábban az Irakban állomásozó amerikai csapatok főparancsnoka volt).

Bár abban egyetértés van, hogy Irakban kevesebb, Afganisztánban pedig több katonára van szükség, Bush ellenezni fogja a 146 ezer fős amerikai erő nagy létszámú vagy gyors kivonását, ha az veszélyeztetheti egy stabil, demokratikus iraki kormány jövőjét.

Az amerikai lap szerint még a Bush-kormányzat idején, a jövő év elejéig az Irakban állomásozó 15 dandár közül hármat vonhatnak ki, illetve tervbe veszik kivonásukat. Johndroe szerint addig is folytatódnak a tárgyalások az Irakiákkal a kisebb amerikai jelenlétre vonatkozó közös célokról. A lap megszólaltatott egy Bagdadban szolgáló, névtelenül nyilatkozó katonai tisztségviselőt, akik szerint számbelileg egyelőre nem volt szó a csapatkivonás mértékéről. Szerinte ez az iraki helyzettől függ, amely – tette hozzá – sokkal kedvezőbb, mint decemberben vagy áprilisban, vagy akár két hónappal ezelőtt volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik