Külföld

Újra vizsgáznia kellett a melegsége miatt

admin
admin

2008. 07. 12. 19:32

Százezer euró kártérítés megfizetésére kötelezte szombaton az illetékes szicíliai bíróság az olasz védelmi és a közlekedési minisztériumot amiatt, hogy az autóvezetői vizsga újbóli letételére utasítottak egy fiatalembert homoszexualitása miatt.

Daniele Giuffrida a katonai szolgálata megkezdése előtti orvosi vizsgálaton közölte, hogy homoszexuális. A hadkiegészítés átadta ezt az információt a közlekedési minisztériumnak, amely közölte, hogy miután “nemi identitászavarban szenved”, “nincs birtokában a szükséges testi-lelki képességeknek”, ismét le kell tennie a vezetői vizsgát, különben bevonják a jogosítványát.

Giuffrida eleget tett a felszólításnak, és sikeresen levizsgázott, de a már jelzett okokra hivatkozva a jogosítványt csak egy évre kapta meg a szokásos tíz helyett.

A fiatalember beperelte az államot, a cataniai bíróság pedig úgy döntött, hogy miután “a homoszexualitás nem tekinthető lelki betegségnek” a közlekedési minisztérium eljárása semmis. A minisztériumok “nyilvánvaló hátrányos megkülönböztetésben részesítették” a felperest, megsértették alkotmányos jogait, és “súlyosan megrendítették az államba vetett bizalmát”.

Giuffrida ügyvédje elmondta: ez az első olyan eset az országban, amelyben szexuális diszkrimináció miatt megbüntetik az államot, és reméli, hogy Silvio Berlusconi kormányfő “az állam és minden olasz nevében bocsánatot kér” védencétől. A 26 éves fiatalember pedig kijelentette, hogy az ügyében hozott ítélet “egy lépés előre a polgárjogok érvényesülése terén”

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.