Nagyvilág

Egyre rosszabb Kubában

A világgazdasági hatások miatti elkerülhetetlen szevedésekről, s a nyugdíjkorhatár emeléséről beszélt Raúl Castro.

Nem várható a bérszínvonal gyors emelkedése Kubában – jelentette ki Raúl Castro a havannai parlamentben helyi idő szerint pénteken. A kubai vezető a világgazdasági hatásokkal magyarázható “elkerülhetetlen szenvedésekre” figyelmeztette a lakosságot a bátyja, Fidel Castro visszavonulása utáni első törvényhozási ciklus utolsó ülésén.

A kormány továbbra is törekszik a “bérprobléma” kezelésére, de az áremelkedés és a gazdaság lassulása miatt csak “fokozatosan és a prioritásoknak megfelelően” tudja ezt megtenni – mondta a politikus. Míg egy tonna import rizs ára egy évvel ezelőtt 435 dollár volt, jelenleg 1110 dollárba kerül. A búza ára ugyanebben az időszakban 297 dollárról 409 dollárra emelkedett – emlékeztetett.

Kuba a lakosság élelmiszer-szükségletének 84 százalékát importálja. A havi átlagkereset 17 dollár körül van.
Castro kitért arra is, hogy törvényjavaslat készül a nyugdíjkorhatár szakaszos emeléséről. A tervezet a várható élettartam növekedését – férfiaknál 76 évre, a nőknél 80 évre – figyelembe véve a férfiaknál 60-ról 65-re, a nőknél 55-ről 60 évre emelné a nyugdíjkorhatárt. Legkorábban decemberben szavaz a javaslatról a parlament.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik