Külföld

Oroszország kész a háborúra

admin
admin

2008. 07. 11. 13:15

Orosz harci gépek repültek be három napja Dél-Oszétiába. Akciójukkal Moszkva azt demonstrálta, hogy kész fegyveres erőt alkalmazni a konfliktus kiéleződése esetén - írta a Kommerszant című orosz lap. Grúzia visszahívta moszkvai nagykövetét.

Az újság pénteki kommentárja szerint Grúzia moszkvai nagykövetének meghatározatlan időre való hazarendelését nem a légtérsértés, hanem az azt nyíltan beismerő orosz külügyi nyilatkozat váltotta ki.

A Kommerszant úgy tudja, az abháziai és dél-oszétiai konfliktus „forró szakaszba” lépésének veszélye vált az amerikai külügyminiszter csütörtöki tbiliszi tárgyalásainak fő témájává, s Condoleezza Rice értésre adta: Washington nem kíván nyíltan szembekerülni Moszkvával Grúzia kedvéért.

A konfliktust az robbantotta ki, hogy orosz gépek megsértették Grúzia légterét, miután berepültek a szakadár Dél-Oszétia fölé. Mint Ekaterine Tkeshelashvili grúz külügyminiszter kijelentette, válaszul agresszív diplomáciai lépésekre készülnek. Ennek volt első lépése a nagykövet visszahívása – írja a Reuters.

Az EU diplomáciai utat javasol

Az EU külkapcsolatokkal foglalkozó biztosa nemzetközi diplomáciai eszközök igénybevételét javasolta pénteken a grúz-abház konfliktus miatt.

Brüsszeli előadásában Benita Ferrero-Waldner figyelmeztetett arra a veszélyre, hogy amennyiben nem sikerül oldani a feszültséget, katonai konfliktussá mélyülhet Grúzia és a tőle elszakadt Abházia ellenségeskedése.

Az EU nincs az elszakadás mellett

A közel-keleti kvartett mintájára nemzetközi diplomáciai mechanizmus megteremtését indítványozta, amelyben szerepet kapna az Európai Unió, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) is. E mechanizmus keretében a felek közvetlenül is tárgyalhatnának egymással.
Ferrero-Waldner azt mondta, hogy erről az elgondolásról már Oroszországgal is beszélt.

Az EU mindeddig elutasította a Grúziától elszakadt, oroszbarát Abházia és Dél-Oszétia függetlenségének gondolatát. Most Ferrero-Waldner úgy fogalmazott, hogy egyelőre a feszültség oldására kell összpontosítani, a jogállás kérdéséről beszélni most még túl korai lenne.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.