Nagyvilág

Szerbia hivatásos sereget építene

Az új szerb kormány azt akarja, hogy 2010-ben már csak hivatásosokból álljon az ország hadserege - jelentette ki Dragan Sutanovac védelmi miniszter.

A Vecernje Novosti című belgrádi lap csütörtöki számában megjelent interjújában a politikus kizárta annak a lehetőségét, hogy Koszovó problémáját katonai erővel oldják meg. – Nem hiszem, hogy bárki hajlandó lenne háborúra, életek feláldozására, annak ellenére, hogy Koszovó kérdése az egyik legfontosabb állami ügy – mondta.

Dragan Sutanovac szólt arról, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék által háborús bűnökért körözött személyek elfogására kidolgozott akcióterv keretében a szerb hadsereg is mindent megtesz a bűnösök kézre kerítéséért.

„Azt akarjuk, hogy se Szerbiában, se Szerbián kívül senki se vádolhassa a hadsereget azzal, hogy hágai vádlottat bujtat, vagy részese bármilyen törvénytelen dolognak” – közölte, de hozzátette: a menekülők elfogása elsősorban a polgári biztonsági szolgálatok feladata.

A lapnak arra a kérdésére, hogy a szocialista párti Ivica Dacic miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter hajlandó lesz-e együttműködni a Nemzetközi Törvényszékkel, a Demokrata Párt vezetőinek élvonalába tartozó Dragan Sutanovac azt felelte: a szocialista vezetővel olyan koalíciót hoztak létre, amelyben mindenki teszi a dolgát. „Meggyőződésem, hogy a koalíció mellett döntve Dacic tisztában volt azokkal a nehézségekkel, amelyek minisztériumában és azon kívül várnak rá” – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik