Nagyvilág

Merkel nem szívesen látja Obamát a Brandenburgi kapunál

Angela Merkel kancellár óvatos, de félreérthetetlen tiltakozása ellenére mégiscsak a Brandenburgi kapunál tarthatja meg beszédét július 24-én Berlinben Barack Obama, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltje.

Ezt erősítette meg csütörtökön Klaus Wowereit, a német főváros kormányzó polgármestere, aki az elmúlt napokban nyílt összetűzésbe került a kancellár asszonnyal a tervezett beszéd helyszínét illetően. Obama ugyanis jelezte, hogy a Berlin jelképének, egyben pedig az európai és a német egyesülés szimbólumának számító kapunál szeretné megtartani beszédét, amit Angela Merkel külön nyilatkozatban helytelenített, utalva rá: Németország nem kíván beavatkozni az amerikai választási kampányba, s éppen ezért el akarja kerülni, hogy a Brandenburgi kapu a tervezett beszéddel esetleg kampányhelyszín legyen.

Az ügyben ténylegesen dönteni hivatott berlini szenátus vezetője ezzel szemben ismét megerősítette: a maga részéről örül annak, ha az amerikai elnöki tisztség egyik – George Bush utáni – várományosa „ilyen jelentős helyen tart jelentős beszédet”. A szenátus támogatja, hogy a helyszín a Brandenburgi kapu legyen – szögezte le a szociáldemokrata polgármester. Wowereit szerint a rendezvényt az amerikai félnek kell megszerveznie, a szenátus legfőbb dolga az, hogy gondoskodjon a biztonságról. Csütörtöki értesülések szerint egyébként az illetékes berlini hatóságok július 24-re már lefoglalták a Brandenburgi kapu előtti teret, a Pariser Platzot Obama számára.

Merkel kancellár előző napi állásfoglalását ismertetve a kormány helyettes szóvivője emlékeztetett arra, hogy a kapunál eddig csak megválasztott elnökök tartottak beszédet. Thomas Steg meglehetős nyíltsággal azt is hozzáfűzte: egy német kancellárjelöltnek nem jutna eszébe, hogy Washingtonban vagy Moszkvában tartson kampányfellépéseket. Angela Merkel számára épp ezért rendkívül különös a külföldi választási kampány – szögezte le a kormány képviselője, aki ugyanakkor elutasította azt a feltételezést, amely szerint Merkelre a hivatalos Washington gyakorolt volna nyomást.

A csütörtöki német sajtó már egyfajta Obama-komplexusról írt. A liberális Süddeutsche Zeitung meglehetősen élesen támadta a Demokrata Párt jelöltjét, s emlékeztetett arra, hogy az amerikai elnököt az Egyesült Államokban és nem Németországban választják. Obamának választási harcához szüksége van szimbólumokra, a Brandenburgi kapuról azonban le kellett volna mondania – hangoztatta a lap, utalva arra, hogy Barack Obama egyelőre még nem Kennedy, de nem is Reagan.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung egyebek közt arra hívta fel a figyelmet, hogy a konzervatív német kancellár szociáldemokrata külügyminisztere – Merkellel szemben – Obama, illetve helyszínként a Brandenburgi kapu mellé állt. Mindebből a konzervatív lap arra következtetett, hogy Berlin szívében immár kettős választási kampány zajlik, s nemcsak az amerikai demokraták jelöltje készül az elnökválasztásra, hanem a német nagykoalíció pártjai is a jövő évi választásokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik