Nagyvilág

Volt szekusokat perelnek Romániában

Többtucatnyi, az egykori kommunista erőszakszervezetek alkalmazásában álló személy ellen készül keresetet benyújtani a román kommunizmus bűneit vizsgáló intézet egy munkás megkínzása miatt.

A kommunista időszak egyes elnyomó intézményeinek több mint hatvan egykori alkalmazottja ellen nyújt be keresetet a Kommunizmus Bűneinek Kutatóintézete a legfelsőbb bíróság ügyészségén azzal a váddal, hogy a rendszerváltás előtt vallatás közben megkínoztak egy ploieşti-i munkást – írja a Krónika című erdélyi napilap.

Az intézet összesen 67 személy, a Szekuritáté, a milícia és a korabeli ügyészség alkalmazottai, valamint pártaktivisták és pszichiáterek ellen a tervek szerint ma nyújtja be a keresetet. A vádak szerint alapos bizonyítékkal rendelkeznek arra nézve, hogy a 67 személy bűnös egy Vasile Paraschiv nevű munkás elrablásában és rendszeres kínzásában. Az intézet szerint pszichiátriai módszerekkel próbálták megtörni, kemény, embertelen és megalázó eljárás során próbálták szóra bírni, csupán azért, mert kommunistaellenes meggyőződésének adott hangot.

Az intézet – amely egy 2005-ös kormányrendelet nyomán jött létre – feladata az, hogy nyomozást folytasson a kommunista rendszer teljes egésze alatt elkövetett bűncselekmények, visszaélések és emberjogsértések ügyében, és értesítse az illetékes igazságszolgáltatási fórumokat abban az esetben, ha ilyen esetekre bukkan. A mostani ügyet rendkívül súlyosnak minősítették, többek között emberrablással, hivatali hatalommal való visszaéléssel, okirat-hamisítással, kényszerű pszichiátriai kezelés alkalmazásával, jogtalan fogva tartással vádolva meg az érintetteket. Az intézet szerint Vasile Paraschiv ellen több mint 25 éven keresztül alkalmazták a fenti intézkedéseket csupán azért, mert politikai meggyőződése eltért a hivatalos kurzustól.

A Kommunizmus Bűneinek Kutatóintézete megalakulása óta több ízben is panaszt tett különböző, az intézmény munkatársai által feltárt, a kommunizmus kiszolgálói által elkövetett jogsértések ügyében. Többek között olyan szekus tiszteket lepleztek le, akik kiskorúakat szerveztek be a besúgói hálózatba, de pellengérre állítottak 210 egykori börtönparancsnokot is, akik alaposan gyanúsíthatók népirtásban való közreműködéssel.

Feltárták az emberiesség elleni bűnöket elkövető egykori szekus ezredes, Gheorghe Enoiu ügyét, Nicolae Pleşiţă és öt terrorizmussal vádolt román diplomatáéval együtt, de ők rántották le a leplet Radu Sandu Moldovan egykori Hargita megyei rendőrfőkapitányról is, aki a vádak szerint számos személy, főleg kiskorúak ellen folytatott jogellenes nyomozást, amely során számos alkalommal megkínozta őket, embertelenül bánt velük. Az intézet egyúttal több olyan személy ügyében is vizsgálódik, akiket politikai okokból gyilkoltak meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik