Külföld

Visszavonulna a román exállamfő

admin
admin

2008. 07. 09. 15:26

A politikai életből való visszavonulását fontolgatja a közel 80 esztendős Ion Iliescu volt román államfő, aki előrehaladott kora ellenére a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) még mindig meghatározó személyisége.

A jelenleg szenátori mandátummal rendelkező politikus még nem döntötte el, hogy jelölteti-e magát ismét a várhatóan novemberben sorra kerülő parlamenti választásokon. Korára való tekintettel komolyan gondolkodik azon, hogy átadja helyét a fiataloknak – nyilatkozta a Cotidianul című napilapnak.

Az államfői tisztségét 1992 és 1996, illetve 2000 és 2004 között betöltő Iliescu nagy ívű politikai pályát futott be. 1967 és 1971 között ifjúsági miniszter volt, majd a Román Kommunista Párt Központi Bizottságának titkáraként dolgozott. 1971-ben eltávolították a párt felső vezetéséből, 1979-ig a Iasi megyei tanács elnöki tisztségét töltötte be. Ezután a román kommunista párt teljesen mellőzte őt, mert bírálta a vezetést. Az 1989-es forradalomkor került ismét a figyelem középpontjába, amikor kinevezték a parlament szerepét ideiglenesen betöltő Nemzeti Megmentési Front tanácsának elnökévé.

Egyes bukaresti megfigyelők szerint az egyébként irigylésre méltó egészséggel rendelkező Iliescu csak ürügyként említi korát, és valójában az új választási rendszertől tart, amely szerint a törvényhozói mandátumra pályázó képviselő- és szenátorjelölteknek egyéni választókerületekben kell megméretniük magukat. Más politikai elemzők viszont úgy vélik, hogy a Románia rendszerváltás utáni sorsát alapvetően meghatározó politikus csak taktikai szempontok miatt vetette fel a visszavonulás lehetőségét.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.