Külföld

A vörös csillag ügyében dönt Strasbourg

admin
admin

2008. 07. 08. 06:33

Az Európai Emberi Jogi Bíróság kedden teszi közzé döntését az a vörös csillag viselésének tilalma miatt indított perben.

Vajnai Attila, a Munkáspárt egykori, a Magyarországi Munkáspárt 2006 jelenlegi alelnöke azt követően indított pert a Magyar Állam ellen Strasbourgban, hogy idehaza jogerősen elmarasztalták a magyar jogszabályok által tiltott önkényuralmi jelképnek minősített vörös csillag viselése miatt. Azért indult eljárás ellene, mert 2003 februárjában – a Munkáspárt alelnökeként – egy utcai rendezvényen ötágú vörös csillagot tűzött zakójára.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság ezért első fokon egy éves próbára bocsátotta őt, majd fellebbezése után az ügy a Fővárosi Bíróság elé került, amely 2004 júniusában az Európai Bírósághoz fordult, arról kérve állásfoglalást, megfelel-e az uniós joggyakorlatnak a magyar szabályozás.

Az európai bírói fórum egy évvel később úgy foglalt állást, hogy nincs hatásköre az ügyben. Ezt követően a Fővárosi Bíróság jogerős ítéletében helyben hagyta az elsőfokú döntést.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.