Külföld

Visszavonatnák a román “jóhír-törvényt”

admin
admin

2008. 07. 08. 17:28

A bukaresti parlament által már elfogadott, ám erősen vitatott médiatörvény visszavonását követeli Romániától az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-felelőse.

Kedden nyilvánosságra hozott levelében, amelyet Traian Basescu román államfőhöz írt, Haraszti Miklós a sajtószabadság súlyos politikai csorbításának nevezte a törvényt. Ennek értelmében az újságok és a műsorszórók kötelesek oldalaik, illetve adásidejük felét “pozitív hírekkel” megtölteni. A törvény Basescu aláírásával lépne hatályba. Haraszti arra kérte az államfőt, hogy tagadja meg a törvény aláírását.

A román szervezetek is bírálták

Román médiaszervezetek is élesen bírálták a jogszabályt, amely előírja, hogy az audiovizuális média arányosan mutasson be “pozitív és negatív híreket”. A szenátus által június 26-án egyhangúlag elfogadott törvényt Gheorghe Funar, a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt (PRM) szenátora és Ioan Ghise liberális képviselő javasolta.

A kezdeményezők azzal a céllal dolgozták ki a jogszabályt, hogy javítsanak a lakosság közérzetén. A két honatya azt szeretné, hogy az emberek “pszichikailag és érzelmileg” is kiegyensúlyozottabbak legyenek. Szerintük ennek legfőbb akadálya az audiovizuális média, amelyben túlsúlyba kerültek a negatív hírek.

Alkalmazhatatlan jogszabály

Rasvan Popescu, az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) elnöke szerint a törvény alkalmazhatatlan, ugyanis nem lehet megállapítani, hogy mi minősül pozitív és negatív hírnek. A törvény kezdeményezői amúgy éppen a CNA-t szeretnék felruházni a hírminősítési szerepkörrel.

Egyes hírtelevíziók a törvény kapcsán rendezett vitaműsorokban máris megpróbálták alkalmazni a törvényt, és rövid paródia-híradót mutattak be. A szerkesztők kínosan vigyáztak arra, hogy a politikusokat csak pozitív fényben tüntessék fel.

Az általános derültség mellett azonban a határozott tiltakozás sem maradt el a szakma részéről. A CNA, a Riporterek Határok Nélkül nemzetközi újságíró szervezet és a Mediasind szakszervezet szintén arra kérte az államfőt, hogy ne hirdesse ki a törvényt, és küldje vissza azt a román parlament felsőházához.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.