Nagyvilág

Női püspökök is szolgálhatnak az anglikán egyházban

Kompromisszumok árán megszavazta az anglikán egyház fő szabályalkotó testülete, hogy a jövőben női püspökök is szolgálhatják az egyházat.

A világszerte 70 millió hívőt számláló angol egyház általános szinódusa Yorkban tartott ülésén, kedd hajnalba nyúló vita után döntött a kérdésben. A téma régóta feszültség forrása az anglikán unión belül. Végül egy kompromisszumos határozat született, amely elfogadja nők püspökké avatását, ugyanakkor külön biztosítékrendszer összeállítását irányozza elő az ezt ellenzők számára.

Rowan Williams, Canterbury érseke, az anglikán egyház 2003 februárjában beiktatott – első walesi – vallási főméltósága liberális hírében áll, és régóta tudható róla, hogy nem kifogásolja nők püspöki tisztségbe emelését. Az anglikán egyházban hosszú évek óta szolgálhatnak női papok is, püspökké azonban eddig nem avathatták őket.

Az anglikán világegyházat jó ideje szakadással fenyegető másik súlyos ütközési pont a homoszexuális papok szolgálatának engedélyezése körüli vita. Az angol és az amerikai ág nem zárkózna el ez elől sem, a jóval konzervatívabb fejlődő világbeli tagegyházak azonban mereven elutasítják a homoszexuálisok papi hivatásának lehetővé tételét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik