Nagyvilág

Képviselő lehet egy eutanáziáért elítélt orvos

Kongresszusi jelöltként indulhat a novemberi választásokon Jack Kevorkian amerikai orvos, aki korábban nyolc évet töltött börtönben, mert több mint 130 gyógyíthatatlan beteget segített a halálba - írta a The Detroit News.

Kevorkian, aki tavaly júniusban szabadult, márciusban jelentette be, hogy indulni akar a választásokon. Az illetékes választási bizottság hétfőn közölte, hogy az orvos elegendő, 3000-nél több támogató aláírást gyűjtött össze, így képviselőjelöltként indulhat a választásokon Michigan államban.

A 80 éves Kevorkian független jelöltként lép be a választási küzdelembe a republikánus párti Joe Knollenberg és a demokrata párti Gary Peters ellenében. Politikai elemzők szerint Kevorkiannak nincs esélye képviselői helyet szerezni, és inkább a demokrata jelölt kárára fog szavazatokat kapni, vagyis jelöltségével közvetetten Knollenberg esélyeit növeli.

Az eutanázia legfőbb amerikai szószólójaként ismert és a sajtóban Halál doktorként is emlegetett Kevorkian 1990 és 1998 között több mint 130 halálos betegnek segédkezett az öngyilkosságban, illetve egy esetben ő maga adta be a halálos injekciót egy Lou Gehrig-betegségben szenvedő páciensnek a michigani Oakland megyében. 1999-ben ítélték tíz és huszonöt év közötti időtartamú börtönbüntetésre, amelyből végül nyolc évet töltött le.

Szabadulása után megfogadta, hogy többé nem követ el bűncselekményt, és a jövőben kizárólag törvényes eszközökkel próbál harcolni az eutanázia legalizálásáért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik