Nagyvilág

A fémtolvajoktól tartanak a britek

A terroristák után a fémtolvajok jelentik a legnagyobb veszélyt Nagy-Britannia biztonságára a Brit Rendőrfőnökök Szövetsége (ACPO) szerint.

Nagy-Britanniában kétnapos akció indult kedden a fémtolvajbandák megfékezésére. A többszázfős rendőri különítmény roncstelepeken és a szervezett bűnözőcsoportok lehetséges rejtekhelyein razziázik, és átkutatják a gyanús fémszállítmányokat.

A tolvajok elsősorban a távközlési rendszerek rézkábeleit, az alumínium közlekedési táblákat és a templomtetők ólomból készült díszítéseit dézsmálják, de gyakran tűnnek el csatornafedők és vasúti sínek is. Nemrég még egy családi házból is kilopták a gázvezetéket, és az épület felrobbant.

Az ACPO szerint a fémtolvajlás nem áldozat nélküli bűntény. “Nem csupán a mindennapi életben kisebb bosszúságot keltő tolvajlásról van szó, hanem életveszélyt okozó bűncselekményekről, amelyek elkövetői a második számú fenyegetést jelentik országunk biztonságára a terroristák után” – mondta Paul Crowther, a közlekedési rendőrség főnöke.

Egyre értékesebb

A hulladékfém emelkedő világpiaci ára és a robbanásszerűen fejlődő ázsiai gazdaságok csillapíthatatlan nyersanyagigénye miatt egyre aktívabb bandák által okozott kár az ACPO szerint eléri az évi 360 millió fontot (190 milliárd forint). A fémtolvajlás volumene tavaly csak a vasútnál 70 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, és összesen 2500 órányi késést okozott a vonatközlekedésben.

“A roncsautók elszállításáért négy éve még fizetni kellett, nem is keveset, ötven fontot. Most viszont 200 és 300 font közötti összeget adnak a kereskedők a fémhulladék tonnájáért attól függően, hogy melyik telepre viszi a roncsot a tulajdonos” – mondta Mark Scaife, a walesi környezetvédelmi ügynökség bűnügyi osztályának vezetője.

A szobrok sincsenek biztonságban

A tolvajok a köztéri szobrokat sem kímélik. 2005-ben például Herefordshire-ben ellopták és minden bizonnyal beolvasztották Henry Moore egy hárommillió fontot érő bronzszobrát, a londoni Roehampton Egyetem elől pedig egy 600 ezer font értékű alkotás tűnt el.

A hétfőn kezdődött 48-órás akciót támogatják a tolvajok miatt rengeteg alumínium söröshordót elveszítő söripari ágazati szervezetek, illetve a távközlési és az energiacégek is, az évi ötmilliárd fontos forgalmat bonyolító fémfeldolgozó vállalatok szövetsége (BMRA) pedig tavaly óta a rendőrséggel közösen igyekszik fellépni az igazolatlan forrásból származó fémet felvásárló vállalkozások ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik