Nagyvilág

Csehországban lesz az amerikai radar

Amerikai radarállomás csehországi elhelyezéséről szóló keretszerződést írt alá kedden délután Prágában Karel Schwarzenberg cseh és Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter.

A két tárcavezető tudományos és ipari együttműködési megállapodást is aláírt, amely lehetővé teszi a cseh cégeknek, hogy bekapcsolódjanak az amerikai rakétavédelmi rendszer fejlesztésébe és általában az amerikai katonai fejlesztési projektekbe.

A radarszerződést kiegészítő megállapodás, amely az amerikai katonák csehországi tartózkodását szabályozná, még nem készült el, aláírására később kerül sor.

A radarállomás része lenne az amerikai rakétapajzs új, közép-európai elemének, amelyhez rakétatámaszpont is csatlakozna. Ennek állomáshelyeként Lengyelország, újabban pedig Litvánia jön szóba.

Az amerikai diplomácia vezetője kedden délelőtt érkezett néhány órás munkalátogatásra Prágába, ahol először Mirek Topolánek cseh kormányfővel találkozott.

Közösen védenék meg a világot

“A szerződés közös akaratunk kifejezése a szabad világ megvédésére. Azok a ballisztikus rakéták, amelyek ellen a rakétapajzs nemcsak Csehországot, de a többi NATO-szövetségest is megvédené, egyáltalán nem a képzelet szülöttei” – jelentette ki Rice a találkozó utáni nyilatkozatában.

Topolánek szerint Csehország a radarszerződés aláírásával jóváteszi azt a hibát, amelyet Csehszlovákia követett el a negyvenes évek végén, amikor elutasította az amerikai Marshall-tervet.

Condoleezza Rice prágai látogatását a radartelepítés ellenzői tüntetésekre használták ki. A Greenpeace mozgalom aktivistái tiltakozásuk jeléül már kora reggel egy hatalmas, áthúzott rakétát ábrázoló plakátot szereltek fel az egész belvárosból jól látható Moldva-parti Letná dombon, ahol az ötvenes években a Sztálin szobor állt.

A Greenpeace-nek nem tetszik

“Az amerikai radarállomás Csehországot a nemzetközi terroristák céltáblájává teszi. Ezért határozottan ellenezzük az amerikai katonai berendezés Csehországba telepítését” – közölte újságírókkal a Greenpeace szóvivője.

A radarállomást leghatározottabban ellenző, Nemet a támaszpontokra elnevezésű pacifista mozgalom este hatra nagygyűlést hívott össze a Vencel térre, ahonnan a résztvevők az amerikai nagykövetség elé vonulnak, ahol éppen ünnepi fogadás lesz.

“Szeretnénk, hogy vacsora közben meghallják: a cseh lakosság 70 százaléka nem ért egyet a radarállomással” – nyilatkozta újságíróknak Jan Tamás, a mozgalom egyik irányítója.

Az amerikai radarállomást jelenleg nemcsak a cseh lakosság többsége utasítja el, de a parlamentben sincs meg az elfogadáshoz szükséges többség. A szociáldemokrata-kommunista ellenzéken kívül ugyanis a koalíciós zöldek képviselőinek többsége is elutasítja az amerikai radar csehországi telepítését.

Az oroszok biztonsági kockázatot látnak

Oroszország továbbra is elutasítja, és saját biztonságára nézve veszélyesnek tartja az amerikai rakétapajzs Közép-Európába telepíteni tervezett elemeit, de amiatt senkit sem kíván megfélemlíteni vagy megtámadni.

Az amerikai rakétavédelmi rendszer elemeinek csehországi telepítéséről megkötött szerződés újabb nehézségeket okoz az európai és globális biztonság fenntartásában – jelentette ki kedden az orosz külügyminisztérium egyik magas rangú képviselője.

A szerződés keddi prágai aláírására reagálva a moszkvai külügyi vezető úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok rakétavédelmi téren tett legutóbbi lépései gyakorlatilag semmissé teszik az ügyben korábban Moszkvával kötött egyezségeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik