Külföld

Nem sok jót várnak a Vajdaságban az új szerb kormánytól

admin
admin

2008. 07. 07. 15:04

Nagyon rossz jelzés, hogy a leendő szerb miniszterelnök hétfői bemutatkozó beszédében említést sem tett a nemzeti kisebbségekről - mondta Pásztor Bálint magyar képviselő.

Ennek ellenére a belgrádi parlament magyar tagjai támogatni fogják a várhatóan hétfő estére létrejövő új szerb kormányt, mert a nemzeti kisebbségek jogainak kiterjesztését várják tőle, s azt, hogy elvezesse az országot az EU-ba.

A magyar nemzeti közösségnek az az érdeke, hogy olyan kormánya legyen Szerbiának, amely elkötelezett az ország EU-csatlakozásának felgyorsítása, az ország modernizációja mellett – mondta a politikus, hozzátéve, hogy jelenleg csak a Mirko Cvetkovic vezetésével készülődő testület az, amely biztosíthatja e két cél teljesülését a következő négy évben.

Ugyanakkor nem vagyunk hajlandóak sem kollektív emlékezetvesztésre, sem a kollektív amnesztia megadására a szocialista párttal kapcsolatban – közölte Pásztor Bálint, utalva a Slobodan Milosevictől kapott örökséget még mindig hordozó pártra.

Hajlandóak leszünk azonban mindenkivel együttműködni, aki elfogadja fő célkitűzéseinket. Ezek: az EU-integráció felgyorsítása, az ország modernizációja, a gazdaság és azon belül a mezőgazdaság kérdéseinek előtérbe helyezése, a decentralizáció, a kisebbségi jogok kiteljesítése és bővítése – tette hozzá.

Üdvözölte a nemzeti kisebbségi minisztérium megalakulását, s reményét fejezte ki, hogy az nagyon hamar kidolgozza a nemzeti tanácsokról (nemzeti kisebbségi önkormányzatokként tevékenykedő szervek) szóló törvényt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

The Cranberries May 9th, 2012 Sound Academy Toronto, Ontario (Photo by Michael Hurcomb/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.