Nagyvilág

Nem sok jót várnak a Vajdaságban az új szerb kormánytól

Nagyon rossz jelzés, hogy a leendő szerb miniszterelnök hétfői bemutatkozó beszédében említést sem tett a nemzeti kisebbségekről - mondta Pásztor Bálint magyar képviselő.

Ennek ellenére a belgrádi parlament magyar tagjai támogatni fogják a várhatóan hétfő estére létrejövő új szerb kormányt, mert a nemzeti kisebbségek jogainak kiterjesztését várják tőle, s azt, hogy elvezesse az országot az EU-ba.

A magyar nemzeti közösségnek az az érdeke, hogy olyan kormánya legyen Szerbiának, amely elkötelezett az ország EU-csatlakozásának felgyorsítása, az ország modernizációja mellett – mondta a politikus, hozzátéve, hogy jelenleg csak a Mirko Cvetkovic vezetésével készülődő testület az, amely biztosíthatja e két cél teljesülését a következő négy évben.

Ugyanakkor nem vagyunk hajlandóak sem kollektív emlékezetvesztésre, sem a kollektív amnesztia megadására a szocialista párttal kapcsolatban – közölte Pásztor Bálint, utalva a Slobodan Milosevictől kapott örökséget még mindig hordozó pártra.

Hajlandóak leszünk azonban mindenkivel együttműködni, aki elfogadja fő célkitűzéseinket. Ezek: az EU-integráció felgyorsítása, az ország modernizációja, a gazdaság és azon belül a mezőgazdaság kérdéseinek előtérbe helyezése, a decentralizáció, a kisebbségi jogok kiteljesítése és bővítése – tette hozzá.

Üdvözölte a nemzeti kisebbségi minisztérium megalakulását, s reményét fejezte ki, hogy az nagyon hamar kidolgozza a nemzeti tanácsokról (nemzeti kisebbségi önkormányzatokként tevékenykedő szervek) szóló törvényt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik