Nagyvilág

Basescu: kudarcot vallott a reform

admin
admin

2008. 07. 07. 14:07

A romániai igazságszolgáltatás reformja kudarcot vallott - jelentette ki Traian Basescu román államfő egy beszédében, amelyben élesen ostorozta a bírók és az ügyészek munkáját.

A hétfői román sajtó beszámol arról, hogy Basescu csak röviden szólalt fel az igazságszolgáltatás napja alkalmából rendezett bukaresti ünnepségen, majd hirtelen távozott a teremből. A lapok szerint Basescu így akarta kifejezni elégedetlenségét amiatt, hogy a két hét múlva bemutatandó, a romániai igazságszolgáltatás helyzetét vizsgáló brüsszeli jelentés kedvezőtlen lesz az ország számára.

Az Európai Unió jelenleg figyelemmel kíséri a 2007. január 1-jén csatlakozott Románia igazságszolgáltatását. Amennyiben a megfigyelési időszak végén nem sikerül megreformálni a rendszert, az EU életbe léptetheti a részleges védzáradékot, ami azt jelenti, hogy a többi tagállamban nem ismerik el a Romániában született bírósági ítéleteket.

Basescu beszédében partnerséget ajánlott a bíróknak és az ügyészeknek annak érdekében, hogy „a figyelemmel kísérés időszakának meghosszabbítása után” elkerülje Románia a részleges védzáradék életbe léptetését. A bírókhoz és ügyészekhez intézett felszólalásában megállapította: a magisztrátusok megajándékozhatták volna az országot azzal, hogy az Európai Bizottság (EB) befejezze ebben a hónapban az igazságszolgáltatási rendszer figyelését. Ehelyett viszont – folytatta Basescu – az igazságszolgáltatás ünnepét a két hét múlva megállapítandó kudarc uralja. Ezzel utalt az EB-jelentésre, amely szerinte tükrözni fogja a romániai valóságot.

A román sajtó brüsszeli forrásokra hivatkozva úgy tudja, hogy az EB nem fogja alkalmazni most a védzáradékot, de a jelentés elmarasztalja majd a romániai igazságszolgáltatás állapotát. Bukaresti megfigyelők szerint a parlament korábban azért nem határozott a korrupcióval gyanúsított volt miniszterek sorsáról – vagyis hogy indíthat-e ellenük büntetőjogi vizsgálatot vagy sem az ügyészség -, mert a honatyák is tudomást szereztek arról, hogy Brüsszel újabb haladékot ad Romániának.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.