Nagyvilág

27 tagú lesz a szerb kormány

A belgrádi parlament hétfői ülésén megválasztja Szerbia új kormányát, amelynek Mirko Cvetkovic kijelölt miniszterelnök előterjesztése szerint 27 tagja lesz.

A május 11-i választás nyomán – Szerbiában az utóbbi években nem tapasztalt sebességgel – létrejövő végrehajtó testületet hét párt képviselői alkotják, s közülük a Boris Tadic államfő vezette Demokrata Pártnak van a legtöbb delegáltja: a miniszterelnökön kívül még 12 személy.

A demokratákkal szoros szövetséget alkotó G17 Plus párt 6, a szocialisták 4 taggal képviseltetik magukat, s 1-1 személyt küld a kormányba négy kis párt: a nyugdíjasoké, Vuk Draskovic volt külügyminiszter Szerb Megújhodási Mozgalma, valamint két dél-szerbiai bosnyák szervezet, a Szandzsáki Demokrata Párt és a Szandzsáki Demokratikus Akciópárt.

Ahhoz, hogy a hosszúnak ígérkező hétfői ülésnap végén a testületet megválasszák, a 250 tagú parlament legalább 126 képviselőjének a szavazata kell. Mirko Cvetkovic kabinetje ennél kettővel többre számíthat teljes bizonyossággal, mivel a négy képviselővel rendelkező Vajdasági Magyar Szövetség is megígérte neki a támogatását.

A kormányzati munka végzéséhez szükséges parlamenti többséget valószínűleg tíz párt fogja biztosítani folyamatosan, s időnként – a Szerbia európai integrációja szempontjából fontos kérdések esetében – társulnak hozzájuk a liberálisok, valamint a Skupstinába bejutott egyetlen albán párt.

A népes kabinet kemény pártalkuk eredményeként jött létre, amelyek során a demokraták sok kérdésben kénytelenek voltak engedni a hatalomba most újra visszatérő, Slobodan Milosevic örökségét még mindig hordozó szocialistáknak. Az ő pártelnökük, Ivica Dacic számára hozták létre a kormányfő-helyettesi posztot, amelynek betöltője a miniszterelnökével azonos jogkörrel rendelkezik, s átveszi a szerepét, ha az valamiért nem képes feladata ellátására.

A szocialisták vezetője ezen kívül egy kulcsfontosságú tárca birtokosa – belügyminiszter, aki alá a rendőrség is tartozik. Pártja ezen kívül megkapta még az oktatási tárcát, valamint két, óriási költségvetési pénzek fölött rendelkező minisztériumot: az infrastruktúráért, illetve a bányászatért és az energetikáért felelős tárcát.

Az így kulcsfontosságú pozíciókba került szocialisták féken tartásának szándéka is szülhette azt a törvénymódosítást, amely bevezette a miniszterelnöki “aranyszavazat” intézményét. Korábban a szerb kormány döntései úgy születtek, hogy a testület valamennyi jelen lévő tagjának a voksa ugyanannyit ért. Ezután viszont szavazategyenlőség esetén az a döntés válik érvényessé, amelyet a miniszterelnök támogat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik