Nagyvilág

Bush szerint sértés lenne a távolmaradása az olimpiáról

George Bush amerikai elnök vasárnap a G8-csúcs japán színhelyén, Tojakóban - Hokkaido szigetén - "konstruktív" szerepvállalást ígért a klímaváltozás elleni harcban.

Bush, aki Fukuda Jaszuo japán miniszterelnökkel való megbeszélései után tartott vendéglátójával közös sajtókonferenciát, egyúttal figyelmeztetett: minden erőfeszítés hiábavaló, ha ebben nem vesz részt a két legnagyobb széndioxid-kibocsátó ország, India és Kína.

Az amerikai elnök Észak-Korea nukleáris programjáról szóló jelentése kapcsán kijelentette: Phenjan pozitív lépéseket tett, de többet kell még tennie, hogy teljesen felszámolja a programot, magát a jelentést pedig “alaposan ellenőrizni kell”. A japán kormány megnyugtatására Bush megerősítette: Washington nem hagyja magára Tokiót az észak-koreai titkos szolgálat által elrabolt japán állampolgárok sorsának tisztázásában.

Mind Bush, mind Fukuda megerősítette: ott lesznek Pekingben a nyári olimpiai játékok nyitóünnepségén. Az amerikai elnök úgy vélekedett, hogy távolmaradása olyan “sértés” lenne a kínai néppel szemben, amely megmérgezné a két ország kapcsolatait és nincsen szüksége a bojkottra ahhoz, hogy kifejtse fenntartásait a vallásszabadság és az emberi jogok kínai helyzetével kapcsolatban. A japán miniszterelnök, aki vasárnap tette egyértelművé, hogy ott lesz a nyitó ceremónián, hangsúlyozta: az olimpiát sporteseménynek tekinti és nem politikai rendezvénynek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik