Nagyvilág

24 minisztériuma lesz a szerb kormánynak

A szerbiai parlament szombat kora hajnalig tartó ülésén módosította a minisztériumok és a kormány működését szabályozó törvényeket, s ezáltal lehetővé válik az új kormány megválasztása.

A minisztériumokról szóló törvény értelmében a majdani szerb kormánynak az ország méreteihez képest szokatlanul sok, 24 minisztériuma lesz. Lesz emberi jogi és kisebbségügyi minisztérium is, amely felállítása egy pillanatig kétségesnek tűnt.

A sok kormányzati posztra azért van szükség, mert a májusi választások nyomán létrejövő testület mögött tíz párt áll, s közülük legalább ötnek a képviselője kap miniszteri tisztséget. Az államtitkárok várhatóan még szélesebb körből kerülnek ki.

A jövőbeni kormány működését körvonalazó törvény újdonsága az, hogy rendelkezik “első kormányalelnöki” (miniszterelnök-helyettesi) poszt létrehozásáról. Várományosa Ivica Dacic, a Szerbiai Szocialista Párt elnöke, aki gyakorlatilag miniszterelnöki hatáskörökkel lesz felruházva, kivéve, hogy nem tehet javaslatot választások kiírására és nem válthat le kormánytagokat sem. Újdonság az “aranyszavazat” intézménye is, amellyel Mirko Cvetkovic majdani miniszterelnök akkor élhet, ha szavazategyenlőség alakul ki a kormány ülésén.

A Boris Tadic államfő vezette Demokrata Párt szerint a kormány megválasztására akár már hétfőn sor kerülhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik