Külföld

Obama meglepő kijelentést tett

admin
admin

2008. 07. 04. 12:28

A demokraták várható elnökjelöltje először kijelentette, hogy „finomítja" az álláspontját az Irakból való 16 hónap alatti teljes kivonulásról, később azonban visszakozott, és azt erősítette, hogy véleménye mégiscsak változatlan. Szakértők szerint Obama lassan a politikai centrum felé sodródik, mivel véleménye más témákban is ingatagnak tűnik.

Észak-Dakotában kampányolva csütörtökön Obama még úgy fogalmazott, hogy valószínűleg „felülvizsgálja” az Irakból való 16 hónapos kivonulási tervet, de aztán az álláspontja kifejtésére sajtókonferenciát hívott össze, és ott már egy finomított, módosított véleményt fejtett ki – írja a Washington Post című amerikai napilap.

„Hadd legyek annyira világos és egyértelmű, amennyire csak lehet: én, a szándékaim szerint, befejezem ezt a háborút. Hivatalba lépésem első napján új megbízást adok a vezérkari főnököknek, és ez a megbízás arra szól majd, hogy zárják le ezt a háborút” – mondta a politikus. Obama ugyanakkor hozzátette, hogy rossz főparancsnok lenne, ha nem venné figyelembe a realitásokat.

A centrum felé sodródik

Obama az előválasztási kampány alatt végig azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államoknak egy felelőtlen háborúzás után rendkívül óvatosnak kell lennie a kivonulással – írja a Washington Post. A Hillary Clintonnal folytatott éles küzdelem alatt Obama végig egy 16 hónapos kivonulási „menetrendről ” beszélt, maga mellé állítva a háborúellenes szavazókat, akik nem voltak meggyőződve a volt first lady elkötelezettségéről az iraki kivonulást illetően.

Clinton visszalépése óta Obama láthatóan a politikai centrum felé sodródik – állapítja meg a Washington Post a demokrata elnökjelölt véleményének ingadozására utalva. Sokak meglepetésére Obama támogatta a hatósági engedély nélküli lehallgatás megkönnyítéséről szóló határozatot, és kritizálta a legfelsőbb bíróság határozatát, mely eltörölné a halálbüntetés lehetőségét azoknak az elítélteknek, akik gyermekeken követtek el nemi erőszakot.

Obama a változás mellett

Nincs mit csodálkozni azon, ha egy jelölt a politikai centrum felé mozdul az országos választások előtt, de Obama változása meglepő, hiszen a politikai gyakorlat megváltoztatását tűzte zászlajára, határozott meggyőződése volt, hogy a régi politikai játszmáknak véget kell vetni – olvasható a The New York Times véleményrovatában.

Úgy tűnik, hogy nincs olyan téma, amivel kapcsolatban Obama ne lenne hajlandó megváltoztatni korábbi véleményét az éppen aktuális érdekeknek megfelelően – mondta Alex Conant, a Nemzeti Tanács repubilkánus szóvivője, hozzátéve, hogy egyre jobban látszik, hogy Obama „tipikus politikus.”

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.