Nagyvilág

Sok a fel nem robbant bomba Szerbiában

A belgrádi védelmi minisztérium pillanatnyi ismeretei szerint 103 területen találhatók Szerbiában fel nem robbant, állandó veszélyt jelentő bombák és rakéták, amelyek az ország ellen 1999-ben intézett NATO-támadásból maradtak vissza - közölte csütörtökön a BETA hírügynökség a minisztériumtól kapott adatok alapján.

A katonai és polgári védelmi tűzszerészek eddig több mint 8000, kilenc évvel ezelőtt fel nem robbant kazettás bombát és 120 rakétát tettek ártalmatlanná, s megsemmisítettek több mint 150 ezer, a levegőből küldött, szétszóródott, ölésre szánt robbanóeszközt.

Szerbia ellen a koszovói függetlenségi törekvések elnyomására szánt megtorló intézkedései miatt indított többhetes légiháborút a NATO. Az elrettentőnek szánt, célzottnak nevezett támadások hidakat, fontos létesítményeket, középületeket romboltak le, de sok ártatlan polgári lakost is megöltek.

Még diplomáciai eszközzé is váltak, mert egy rakéta – amerikai állítás szerint véletlenül – szétrombolta a támadást ellenző Kína belgrádi nagykövetségét, amelynek sok kilométeres körzetében egyetlen más célpont sem volt, se előtte, se utána egyetlen lövedék sem csapódott be oda.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik