Nagyvilág

Összezárnak a csehek a lengyelekkel

Václav Klaus bízik abban, hogy Csehországban az alkotmánybíróság vagy a szenátus a lisszaboni szerződés elfogadását megakadályozza.

A cseh államfő ezt abban az interjúban mondta, amely a Lidové Noviny című konzervatív lapban jelent meg csütörtökön.

Klaus szerint Lech Kaczynski lengyel államfő bejelentése, hogy nem írja alá a lisszaboni szerződést “az egyetlen lehetséges álláspont”, s bízik abban, hogy ez a vélemény végül is egész Európában győzedelmeskedik. A cseh elnök szerint Kaczynski álláspontja nem jelent semmiféle Európára mért “kemény ütést”, s úgy véli, hogy tiszteletben kell tartani az eltérő véleményeket.

Nem válaszol

Arra a kérdésre válaszolva, hogy ő maga aláírná-e a szerződést vagy sem, Klaus kifejtette: “Erre a spekulatív kérdésre most nem válaszolok. Bízom abban, hogy nálunk (Csehországban) az alkotmánybíróság vagy a szenátus a lisszaboni szerződés elfogadását megakadályozza.”

A cseh képviselőház tavasszal már elfogadta a lisszaboni szerződést, de a szenátus a konzervatív Polgári Demokratikus Párt néhány képviselőjének javaslatára a dokumentumot az alkotmánybíróság elé utalta annak megvizsgálására, nincs-e ellentétben a cseh alkotmánnyal. A testület döntése őszre várható.

Nyíltan

Václav Klaus volt eddig az egyetlen magas rangú európai politikus, aki nyíltan üdvözölte, hogy az írek népszavazáson elutasították a lisszaboni szerződést. A mostani interjúban Klaus élesen bírálta az Európai Unió elnöki tisztségét betöltő Franciaországot, hogy mindezek ellenére szorgalmazza a lisszaboni szerződés elfogadását.

A cseh államfő szerint Prágának más az álláspontja, mint Párizsnak és mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy “az Európai Unió fejlődése ne menjen abba az irányba, ahová Franciaország nyomja”.

Jönnek a csehek

A franciákat január elsejétől a csehek követik az Európai Unió soros elnöki tisztségében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik