Nagyvilág

Az olaszok nyilvántartásba veszik a “nomádtáborokat”

Az olasz hatóságok megkezdték az országban létesült "nomádtáborok" lakóinak nyilvántartásba vételét, s nemcsak ujjlenyomatot vesznek tőlük, amint Roberto Maroni belügyminiszter bejelentette korábban, hanem feltüntetik adatalapjaikon etnikai hovatartozásukat és vallásukat is - jelezte csütörtökön a Szent Egyed katolikus közösség.

Marco Impagliazzo, a Szent Egyed közösség elnöke fénymásolatokban kiosztotta római sajtóértekezletén a részt vevő újságíróknak egy Nápoly melletti tábor egyik lakójának múlt héten felvett aktáját. Látható rajta az illető ujjlenyomata és fényképe, és vannak az aktán olyan rubrikák is, amelyekben a hatóságok az illető etnikai hovatartozását és vallását tüntetik fel.

A vallási közösség elnöke szerint ez az eljárásmód sérti az olasz törvényeket és az európai uniós jogszabályokat, és “fájdalmasan emlékeztet az olyan rezsimekre, amilyen például a (nácikkal kollaboráló) vichyi Franciaország volt”. Több mint 700 hevenyészett, alkalmi tábor létesült Olaszországban az utóbbi időkben, zömmel Róma, Milánó és Nápoly környékén. Ezekben szinte kizárólag romák élnek, nagyrészt bevándorlók.

Roberto Maroni olasz belügyminiszter, a bevándorlóellenes Északi Liga egyik vezetője bejelentette csütörtökön, hogy minden “nomádtáborban” ujjlenyomatot vesznek minden táborlakótól, felnőttől, gyerektől egyaránt, kivéve azokat, akiknek érvényes olasz személyazonosító okmányuk van vagy olyan dokumentumuk, amelyet valamely EU-tagállam hatóságai állítottak ki.

A miniszter elmondta az előző napon az olasz parlamentben, hogy azért tartja szükségesnek az ujjlenyomatvételt a kiskorúaktól is, mert így felgyorsítható lesz társadalmi integrációjuk, és megakadályozható, hogy felnőtt táborlakók kizsákmányolják, például koldulásra kényszerítsék őket. A felnőtt táborlakók lajstromba vételére a bűnözés elleni harc sikere érdekében, az illegális bevándorlók azonosítása, kiszűrése és kiutasítása végett van szükség – érvelt az intézkedések mellett a miniszter.

“Fel akarjuk mérni, kik laknak ezekben a cigánytáborokban, kinek van joga Olaszországban maradni. Akiknek joguk van maradni, azoknak a hatóságok javítani fogják életkörülményeit, akiknek nincs joguk maradni, azokat visszatelepítik hazájukba” – fejtette ki a tervet. Silvio Berlusconi konzervatív kormányfő és kormánya hadat üzent az utcai bűnözésnek, s ennek keretébe illeszti a táborok lakóinak nyilvántartásba vételét. Utóbbi intézkedésével tiltakozások hullámát idézte elő. Bel- és külföldön egyaránt sok bírálója van a sokak által rasszistának tartott elképzelésnek, köztük az ellenzéki olasz balközép pártszövetség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik