Nagyvilág

Titok övezi a kínai-tibeti tárgyalásokat

Titok övezi a második napja tartó kínai-tibeti tárgyalásokat, amelynek célja enyhíteni a feszültséget a márciusi tibeti zavargások után.

Az indiai Dharamszalában működő tibeti emigráns kormány szerint szerdán érnek véget Pekingben a megbeszélések a kínai vezetés és a Dalai Láma két küldötte között, Szamdhong Rimpocse miniszterelnök azonban csak a tárgyalások befejezése után kíván nyilatkozni a fejleményekről. Kínai illetékesek viszont még azt sem voltak hajlandók megerősíteni, hogy pontosan hol tartják a találkozót, és hogy mi szerepel annak napirendjén.

A találkozónak különösen az alig több mint egy hónap múlva kezdődő pekingi nyári olimpiai játékok fényében van jelentősége. Szakértők szerint a kínai kormány azért egyezett bele a tárgyalásokba, hogy enyhítse a kommunista rendszer elleni kritikákat.

A világ egyes vezető politikusai azt fontolgatják, hogy bojkottálják az olimpia augusztus 8-i nyitóünnepségét, hogy ezzel tiltakozzanak a tibeti zavargások véres leverése ellen. Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök például bejelentette, hogy akkor vesz részt a nyitó gálán, ha előrelépés történik a mostani tárgyalásokon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik