Külföld

Romániában visszaélnek az EU-támogatásokkal

admin
admin

2008. 07. 02. 10:10

A román fejlesztési minisztérium 2,3 millió eurót volt kénytelen visszavonni a PHARE-program keretében 2007 júniusa és 2008 júniusa között a pályázatok nyerteseitől, a csalásokat vizsgáló ügyosztály pedig 80 millió euró ügyében nyomoz - írta szerdai számában az Új Magyar Szó.

A bukaresti napilap szerint a korrupcióellenes bizottság egyéves ellenőrzéseit követően megközelítőleg 2,3 millió euró került vissza jogi úton a fejlesztési és lakásügyi minisztérium költségvetésébe a PHARE-programon belül. Ezzel kapcsolatosan Borbély László fejlesztési minisztert idézi lap. A tárcavezető szerint végrehajtás alatt van további 35 jogerős ítélet, amelyek az említett 2,3 millió eurón kívül további összegeket – 790 ezer eurót – juttatnak vissza a minisztérium kasszájába. Jelen pillanatban 287 olyan kereset van a bíróságon, amely kifizetett PHARE-támogatások részbeni vagy teljes visszaszerzésére irányul.

Az EU-s alapokra pályázók ellen ugyanis eljárás indulhat, ha nem a szerződésben leszögezett célokra használják fel a megnyert támogatást, illetve ha nem teljesítik a vállalt technikai és pénzügyi feltételeket, ha nem sikerült elkölteni a teljes összeget. Ugyancsak szankciók vezethetők be az elköltési határidő túllépése vagy a beszerzett javakról szóló elismervény hiánya miatt.

A minisztérium összegzése szerint csupán a 2007 júniusa és 2008 júniusa közötti egyéves időszakban 123 esetben tapasztaltak rendellenességeket a civilszervezetek, önkormányzatok, oktatási intézmények és gazdasági társaságok esetében. Az utóbbi három évben a csalás elleni ügyosztály (DLAF) 139 ügyben készített periratot, amelyekben EU-s pénzek nem megfelelő felhasználásáról van szó.

A keletkezett kár mennyisége meghaladja a 80 millió eurót. Mint kiderült, a visszaszerzési folyamat nehézkes, eddig az említett pénznek csupán alig több mint öt százalékát szerezték vissza. Az ügyosztály adatai szerint 3 912 350 eurót sikerült visszaszerezni a jogtalanul felhasznált európai alapokból.

Jelenleg az ügyosztály által benyújtott dossziékból 55 van a bíróságon, ezek esetében az összesített kár meghaladja a négymillió eurót. Az elmúlt három évben csupán kilenc ügyről született börtönbüntetést is kiszabó jogerős bírósági döntés – olvasható a lapban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.