Nagyvilág

Amerika robotrepülőkkel csaphat le az al-Kaidára

Az Egyesült Államok Predator típusú robotrepülőkkel csaphat le majd Oszama bin Ladennek, az al-Kaida terrorszervezet vezérének rejtekhelyére Pakisztánban. Washington és Iszlámábád erről állapodott meg egymással - értesült a The Washington Times.

A megállapodás értelmében az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) nem kell Pakisztántól előzetes engedélyt kérni ahhoz, hogy a pilóta nélküli repülőgépekkel csapást mérjen a terrorvezér feltételezhető tartózkodási helyére. A The Washington Times szerint személyesen Pervez Musarraf pakisztáni elnök hagyta jóvá az esetleges amerikai támadást az ázsiai ország hegyvidéki, törzsek lakta térségében, amely vélhetően búvóhelyet ad Oszama bin Ladennek.

Iszlámábád amerikai szárazföldi csapatok akcióit nem engedélyezi Pakisztán területén, ezért sok bírálat érte az ázsiai országot azon az alapon, hogy nem segíti elő a hetedik éve bujkáló terrorista vezető felkutatását. Nadeem Kiani, a washingtoni pakisztáni nagykövetség szóvivője nem kommentálta a szóban forgó megállapodást, de kijelentette, hogy országa kész a bin Laden elleni akcióra, ha bebizonyosodik, hogy ott rejtőzik.

A CIA hivatalosan nem nyilatkozott az ügyben, de a Pentagon egy névtelenséget kérő tisztviselője elmondta: egy rakétával felszerelt Predatort indítanak útnak Oszama bin Laden megölésére, ha felkutatják rejtekhelyét. Míg a katonák felkészítése és helikopterrel történő telepítése időigényes és kockázatos vállalkozás, addig a robotrepülő azonnal elindítható és útvonalát menet közben percek alatt módosítani lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik