Nagyvilág

Rendkívüli állapot a mongol fővárosban

Ulanbatorban erőszakos cselekmények kezdődtek a fővárosban a vasárnapi választások eredményének állítólagos meghamisítása miatt, amiért az elnök négy napra rendkívüli állapotot hirdetett.

Nambarín Enhbajar államfő kedden kora este jelentette be az egyelőre négy napig érvényes korlátozó intézkedést. Televíziós beszédében felszólította az ország lakosságát az erőszakos cselekmények beszüntetésére. A közszolgálati médiumban beolvasott közlemény értelmében tilos Ulánbátorban nyilvános gyűléseket rendezni, és este tíz órától reggel nyolc óráig kijárási tilalom lesz érvényben. A rendőrséget felhatalmazták arra, hogy szükség esetén erőt vessen be.

Előzőleg több ezer fős erőszakos tüntetés kezdődött a fővárosban a kormánypárt, a Mongol Népi Forradalmi Párt székháza előtt. A hatóságokat a választási eredményének meghamisításával vádoló mintegy hatezer demonstráló összecsapott a rendőrséggel, és felgyújtották az épületet. A mongol főváros központjában sűrű füstoszlop gomolyog az ég felé. A rendfenntartó erők gumilövedékek, könnygázgránátok és vízágyúk bevetésével igyekeztek megfékezni a feldühödött tömeget, amely viszont áttörte a rendőrkordont, kőzáport zúdított a kivezényelt tűzoltókra, majd a pártszékház ablakait betörve behatolt az épületbe.

Ezt követően a támadók bútorokat és más mozdítható tárgyakat dobáltak ki az ablakokon, a belvárosban parkoló autókat is megrongáltak. A televízió jelentése szerint mintegy hatvan ember sebesült meg, a legtöbbjük a fején. Este a kormány válságtanácskozásra ült össze, miközben szemtanúk beszámolója szerint helyi idő szerint éjfél tájban, a rendkívüli állapot életbe lépése előtt még mindig több ezren lepték el a városközpontot, és a rendőrök továbbra is igyekeznek kiszorítani az embereket a helyszínről.

A mongol választásokon 12 párt, egy pártkoalíció és több független jelölt indult, de a verseny jórészt a kormányzó Mongol Népi Forradalmi Párt és az ellenzéki Demokrata Párt között folyt. A négy évvel ezelőtti választáson a két győztes párt egyaránt 36 helyet szerzett a 76 tagú Nagy Állami Hurálban (parlamentben), ami ingatag politikai viszonyokat teremtett: azóta három miniszterelnöke is volt az országnak. Az indulatok elszabadulása előtt Szandzságín Bajar miniszterelnök nyugalomra intette honfitársait, és arra kérte őket, hogy várják meg a választások végeredményét. Nemzetközi megfigyelők szerint is összességükben szabadok és tisztességesek voltak a választások, ami ritkán történik meg a közép-ázsiai országokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik