Nagyvilág

Kaczynski is megbünteti az EU-t

Nem írja alá - „legalábbis egyelőre" - Lech Kaczynski lengyel elnök az Európai Unió lisszaboni szerződését kihirdető lengyel törvényt - derült ki egy, az államfővel készült lapinterjúból.

“Így már értelmetlen” – felelte Kaczynski a lisszaboni szerződést elutasító írországi népszavazásra utalva a Dziennik című jobboldali napilap újságírójának arra a kérdésre, aláírja-e az uniós reformszerződést kihirdető törvényt, amelyet a lengyel parlament mindkét háza elfogadott.

Az államfői aktussal lenne teljes az EU-intézmények gördülékenyebb működését előmozdítani hivatott lisszaboni szerződés lengyelországi ratifikációja.

A konzervatív elnök állásfoglalása súlyos csapás Nicolas Sarkozy, az EU soros elnökségét éppen az interjú megjelenésének a napján átvevő Franciaország elnöke számára. Sarkozy hétfő este egy televíziós beszélgetésben kifejtette, a francia elnökség egyik fő célkitűzése, hogy Írországra korlátozódjon a szerződés elfogadási folyamatának elakadása; el kell érni, hogy a többi tagállamban folytatódjék a ratifikáció.

Szerinte nincs vége ettől az EU-nak

“Nehéz megmondani, hogyan fog végződni (a ratifikációs folyamat)” – mondta Kaczynski a hétfőn megjelent interjúban, visszautasítva azt a megközelítést, amely szerint az Európai Unió végét jelentené, ha nem lépne hatályba a lisszaboni szerződés. Ezek az állítások nem komolyak – mondta, felidézve, hogy ugyanígy érveltek a 2005-ben a franciaországi és hollandiai népszavazáson elutasított európai alkotmány hívei, mégis működik az integrációs szervezet.

“Természetesen nem tökéletes, de egy ennyire bonyolult struktúra nem is lehet az” – mondta, egyúttal óva intette az európai vezetőket attól, hogy megkíséreljék elszigetelni Írországot a népszavazás eredménye miatt. Hozzátette, hogy csak abban az esetben helyezi el aláírását az okmányon, ha megváltozik Írország álláspontja.

Nyilatkozatért aláírást

A Kaczynski ikrek pártja, a korábbi kormányzó Jog és Igazságosság egyébként kemény alkuk árán, és csak egy, Lengyelország szuverenitásáról elfogadott külön parlamenti nyilatkozatért cserében volt hajlandó hozzájárulni a lisszaboni szerződés ratifikációjához.

Igaz, a Kaczynski ikrek – Lech és a volt miniszterelnök, Jaroslaw – korábbi euroszkepticizmusa visszatért, miután pártjuk vereséget szenvedett a tavaly októberi előrehozott lengyelországi parlamenti választásokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik