Nagyvilág

Az RMDSZ tart a szövetségtől

A Magyar Polgári Párt (MPP) választási koalíció létrehozását javasolja a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) az őszi parlamenti választásokra, de Markó Béláék elutasítják azt, mivel szerintük úgy még nehezebb lenne bejutni a parlamentbe.

Ősszel már az új, egyéni választókerületes rendszer szerint is választanak a román állampolgárok, az egyfordulós választás vegyes rendszerű lesz (egy része továbbra is listás marad). Ez szakértők szerint negatívan érinti a romániai magyar szervezeteket. Eddig tisztán listás rendszer szerint voksoltak, ez kedvezett inkább az RMDSZ-nek, az új rendszer ugyanis megnehezíti a mandátumszerzést a szórványmagyarság körében.

Nehéz lesz az új rendszerben helytállni

Erre utalt Markó Béla, az RMDSZ elnöke, amikor emlékeztetett: a szövetség választói nem egyformán oszlanak el Románia különböző régióiban. Azt meg tudja jósolni ugyan, hogy kikből áll majd a szövetség jövendő parlamenti csoportjának körülbelül egyharmada (ha eléri az ötszázalékos parlamenti küszöböt), kétharmadát viszont nem.

Több mint négyszáz olyan jelöltet kell találni, akik közül adott esetben bármelyik képviselheti a szövetséget a képviselőházban vagy a szenátusban – mondta Markó.

Kelemen Hunor ügyvezető elnök az erdélyi Krónikának elmondta: az RMDSZ-nek a nyár végére 478 jelöltet kell állítania, egyet-egyet az ország minden egyes egyéni választókerületében.

Az MPP most már szövetkezne

Az MPP eközben választási koalíció létrehozását javasolja. Nyílt levelében indítványozza: a majdani közös jelöltek állítása a személyi alkalmasság és a politikai arányosság szempontjainak figyelembevételével együttesen történjen.

Az MPP szerint ugyanis a két alakulat versenye a helyhatósági választásokon azt eredményezte, hogy 2008-ban összességében több magyar polgármestere és önkormányzati képviselője van az erdélyi magyarságnak, mint 2004-ben volt. A pártnak meggyőződése: a javasolt magyar választási koalíció révén az erdélyi magyar közösség korábban soha nem látott mértékben mozgósítható.

RMDSZ: szó sem lehet róla

Kelemen Hunor a bukaresti Új Magyar Szónak leszögezte: “Szó sem lehet választási koalícióról”. Azzal érvelt, hogy választási koalíció esetében a parlamenti küszöb ötről nyolc százalékra nő. “Nem mi nem akarjuk ezt a koalíciót, a matematika szól ellene” – állapította meg.

Az RMDSZ ügyvezető elnöke ehelyett más együttműködési formát javasol. Elképzelése szerint az MPP jelöltjei – az arányosság elve alapján – az RMDSZ színeiben indulhatnának a választásokon. “A választások idejére kilépnének az MPP-ből, ám utána a polgáriak képviselői lehetnének a parlamentben. Nem kell ehhez feladniuk az értékeiket” – mondta a lapnak Kelemen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik