Nagyvilág

Nem fogadják be a szerb szocialista pártot

Összefogtak az egykori jugoszláv tagállamok szociáldemokratái a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) ellen, és eltántorították a kormányzó szerepre készülő SPS-t attól, hogy kérje felvételét a Szocialista Internacionáléba (IS).

A montenegrói Szociáldemokrata Párt (SDP) arról tájékoztatott, hogy a bosnyák, a horvát és a macedón szociáldemokratákkal összefogva sikerült eltántorítania az SPS-t attól, hogy kérje felvételét az SI-be, amely július 3-án tartja meg kongresszusát Athénban.

A szerbiai szocialisták végül nem folyamodtak tagságért, és ezzel teljesült a térségbeli szociáldemokraták közös óhaja, az SI pedig a szociális igazságosság és a béke záloga marad a térségben – közölte az SDP.

Összefogással beszélték le az SPS-t

Az SPS tagfelvétele elleni összefogás kezdeményezője Zlatko Lagumdzija, a boszniai Szociáldemokrata Párt elnöke volt, aki levélben arról tájékoztatta a SI tagpártjait, hogy élvezi a térségbeli rokonpártok támogatását.

Lagumdzija szerint az SPS-nek el kell határolódnia “minden háborútól, amelyet Slobodan Milosevic, a párt alapítója indított”, de erre szemlátomást nem hajlandó.

Belép a kormányba

Az SPS várhatóan a hét folyamán köti meg a végleges koalíciós megállapodást a Boris Tadic államfő vezette Demokrata Párt (DS) köré tömörülő Európa-barát politikai erőkkel. Tadic korábban közölte, hogy pártja számára az SPS tökéletesen elfogadható partner, mert mindketten elfogadják a Szocialista Internacionálé által meghirdetett elveket.

Tadicot szándékai miatt sok bírálat éri Szerbiában, azzal vádolják az államfő-pártelnököt, hogy egyenlőségjelet tesz Slobodan Milosevic és a meggyilkolt pártelnök-miniszterelnök, Zoran Djindjic politikai hagyatéka közé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik