Nagyvilág

Magyar lesz a Vajdaság parlamenti elnöke

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) jelölheti ki a vajdasági tartományi parlament elnökét. Szabadkán viszont a leendő szerbiai kormánykoalíciót vezető Demokrata Párt (DS) adja a polgármestert - közölte Pásztor Bálint, a VMSZ belgrádi parlamenti képviselője, a nemzeti kisebbségi képviselőcsoport vezetője.

A 250 tagú szerb parlamentben 4, a vajdasági tartományiban 9 képviselővel jelen lévő legnagyobb délvidéki magyar pártnak az volt a követelése, hogy kapja meg az újvidéki törvényhozás elnökének, s a szabadkai polgármesternek a tisztét. Ebből az ország irányításának élén álló demokraták csak az elsőt teljesítették.

A délvidéki magyarság számára szimbolikus jelentőségű Szabadkán – ahol a lakosságnak csak 25-26 százaléka magyar -, viszont ők jelölik ki a polgármestert. Nyugodtan megtehetik, mivel a város első emberét megválasztó, 67 tagú önkormányzatban 32 helyük van (a magyar pártoknak 27), s csak két szavazatot kell szerezniük az abszolút többséghez.

Az újvidéki parlamentben ezt a demokraták már a májusi választáson megszerezték. Ennek ellenére átadták a tartományi törvényhozás vezetését a VMSZ-nek. Arról is egyezséget kötöttek – erősítette meg Pásztor Bálint -, hogy a magyar párt megtartja eddigi kormányzati tisztségeit, vagyis a jogalkotási és nemzeti kisebbségi tárcával összekapcsolt miniszterelnök-helyettesi posztot, a kulturális tárcát, s a gazdasági minisztériumot, amely úgy jön létre, hogy szerb irányítású elődjébe beolvasztják az eddig magyar vezetésű privatizációs minisztériumot. Ez utóbbi élén eddig Pásztor István, a VMSZ elnöke állt.

A Belgrádban 4 képviselővel jelen lévő VMSZ-re feltétlenül szükség van ahhoz, hogy megalakulhasson a demokratikusnak nevezett új szerb kormány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik