Nagyvilág

Vízbe fulladt negyven rendőr Indiában

Feltehetőleg a vízbe fulladt negyven indiai rendőr vasárnap a kelet-indiai Orisza államban, miután hajójukat támadás érte, valószínűleg maoista lázadók részéről - közölték a helyi rendőrségen.

Egy rendőrtiszt elmondása szerint 56 rendőr tartózkodott a vízi járművön, amely a támadás következtében felborult. Tizenhatnak sikerült partra úsznia, negyvenről azonban nincs hír, valószínű, hogy megfulladtak. A rendőrök a lázadók ellen küzdő egyik különleges egység tagjai voltak.

India több középső, keleti és déli államában zajlik maoista lázadás 1967 óta. Az ország 600 körzetéből összesen 165 került különböző mértékben a lázadók befolyása alá, akik – Manmohan Szingh kormányfő még 2006-ban tett figyelmeztetése szerint – a legnagyobb veszélyt jelentik a nemzetbiztonságra nézve.

Maguk a lázadók azt hangoztatják, hogy a nagy földbirtokosok ellen vívnak fegyveres harcot a 29 szövetségi állam közül 15-ben. A békés rendezésre tett erőfeszítések eddig mind kudarcot vallottak. Tavaly több mint 800 halálos áldozatuk volt a maoista felkeléssel összefüggő támadásoknak.

Az északkeleti Asszám államban, a bhutáni határhoz közeli Kumarikátában hat embert megölt és negyvenet megsebesített egy út menti sertéspiacon felrobbantott pokolgép vasárnap. A sebesültek mintegy felének kritikus az állapota. Egyelőre senki sem jelentkezett elkövetőként, de helyi igazságügyi illetékesek rámutatnak, hogy számos szeparatista lázadócsoport működik az északkeleti országrészben.

A szeparatisták szerint a központi kormány kiaknázza a térség sok természeti erőforrását, de keveset tesz az ott élőkért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik