Nagyvilág

Magyarországon tartják a finnugor népek világkongresszusát

Magyarországon tartják a finnugor népek következő világkongresszusát 2012-ben - jelentette be Sólyom László Hanti-Manszijszkban, ahol az orosz, az észt és a finn elnökkel közösen szombaton este hivatalosan megnyitotta az V. világkongresszust.

Sólyom László, Dmitrij Medvegyev, Toomas Hendrik Ilves és Tarja Halonen – akik anyanyelvükön mondták el beszédeiket – egyaránt kiemelte, hogy szükség van a kulturális sokszínűségre és az anyanyelvek megőrzésére. Az orosz államfő hangsúlyozta a kultúrák közötti párbeszéd fontosságát, és úgy vélte, hogy az anyanyelv segít az identitás megőrzésében.

A magyar köztársasági elnök minden kisebbség szempontjából nézve alapvető kérdésnek nevezte az anyanyelvi iskoláztatást, valamint az anyanyelv használatának lehetőségét a hivatalokban és bíróságokon. Rámutatott, hogy nagycsaládok felbomlásával az iskola vált a legfontosabb, a népet és nyelvét fenntartó intézménnyé, egyben a nyelv modernizálásának, életképességének letéteményesévé is.

A nyelv vállalása az identitás állandó, nyilvános vállalása, amely nem vonul vissza a saját ünnepekre és saját körbe – jelentette ki Sólyom László, aki üdvözölte, hogy az unió központi költségvetése 2,5 millió eurót különített el a finnugor kisebbségek oktatási, nyelvi programjainak támogatására, az anyanyelvi média segítésére és a civil társadalom fejlesztésére.

A világkongresszus hétfőn ér véget a zárónyilatkozat elfogadásával. Medvegyev orosz elnök közölte, ha a világkongresszus végrehajtó szervének, a konzultatív bizottság állandó székhelyének valamelyik oroszországi várost választják meg a küldöttek, Oroszország biztosítja a működéséhez szükséges összes feltételt.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.