Nagyvilág

Fico szerint a Fidesz a nagy veszély

Magyarországgal kapcsolatosan nem Gyurcsány Ferenccel, hanem "a közép-európai térség szélsőségesen nacionalista pártjával, az Orbán Viktor vezette Fidesszel" van gondja Robert Fico szlovák kormányfőnek.

A Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párttal (SNS) együtt kormányzó szlovák miniszterelnök szlovák közszolgálati rádióban “óriási és tényleges veszélyt” jelentő pártnak nevezte a Fidesz – Magyar Polgári Szövetséget.

“Ha a Fidesz a választáson győzni fog, és olyan politikába kezd, mint amilyent Szlovákia elleni és a +szlovákiai magyar nemzetiségi kisebbséget+ érintő politikája jelez, az ebben a térségben igencsak nagy instabilitást okozhat” – fogalmazott a szlovák kormányfő.

Ficót nyugtalanítja, hogy “Orbán úr nyugodtan a Szlovák Köztársaság területére jön, például annak okán, hogy a Magyar Koalíció Pártjával (MKP) ünnepeljen. Szerinte ennél is nyugtalanítóbb, hogy “az ilyen találkozókra” – a köztársasági elnökválasztáson induló – Iveta Radicová asszony is elmegy, és ott a Fidesz és Orbán által hagyja magát támogatni. Ráadásul pedig a fellépéseiben holmi magyar kötődésről beszél. Ez már a kész világvége” – mondta Fico és hozzátette: elvárja, hogy Radicová utólag határolódjon el a saját szavaitól, és nyilvánítsa ki, hogy amit az MKP-évfordulón mondott, azt nem gondolta komolyan.

Iveta Radicová a múlt héten szombaton a szlovák ellenzéki pártok egyetlen politikusaként fogadta el az MKP megalakulásának 10. évfordulós ünnepségére invitáló meghívást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik