Nagyvilág

Olajvezeték épül Ausztria és Szlovákia között

Ismét napirendre került az ausztriai Schwechat és Pozsony közötti olajvezeték ügye, ami az elmúlt években nem haladt előre a két ország között, a korábbi szlovák kormányzat miatt.

A két ország gazdasági minisztere találkozott és Lubomir Jahnatek, a tárca vezetője Szlovákiában úgy vélte: nem lát okot rá, hogy ne adjanak zöld utat a vezeték létrehozására, ha a műszaki, környezeti és más kérdések rendben vannak.

Bartenstein és Jahnatek tárgyalásukon felvetették a más jellegű energiakapcsolatok kérdését is, amelyeknek eddig úgymond a két ország nem szentelt elég figyelmet. Most azonban szükségesnek ítélték egy a két ország szakértőiből álló munkacsoport létrehozását, megvizsgálandó a kétoldalú áramkapcsolat rendszerét, javaslatot téve a lehetséges megoldásokra.

Az említett olajvezeték építéséről – és napi 100 000 hordó (orosz) olaj Ausztriába szállításáról – még 2003-ban írtak alá egyetértési nyilatkozatot a YUKOS orosz olajipari óriásvállalat és az OMV osztrák konszern képviselői. Az akkori hír szerint mintegy 28 millió euró beruházási költséggel épült volna új olajvezeték Pozsony és Schwechat között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik